Linkuri accesibilitate

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup cer autorităţilor suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică unei companii americane


Zaza Mamulaishvili președintele Frontera Resources, la Chișinău
Zaza Mamulaishvili președintele Frontera Resources, la Chișinău

Metodele folosite la explorarea geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources International ar putea avea un impact negativ iremediabil asupra mediului ambient, susţine economistul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Sergiu Gaibu. El afirmă că în contractul încheiat între autorităţi şi compania americană este vorba de explorarea geologică cu exploatarea ulterioară nu numai a gazelor naturale, ci a hidrocarburilor, în această categorie intrând și gazele de şist, ceea ce ar reprezenta o problemă în contextul în care mai mult de 80% din teritoriul care urmează a fi explorat este populat. Un alt expert al grupului, Sergiu Ungureanu a afirmat intr-o conferinta de presă că fracţionarea hidraulică este cea mai ieftină şi cea mai utilizată metodă de extragere a gazelor de şist, în special în zonele nepopulate, dar că dacă această metodă va fi admisă spre a fi aplicată în Republica Moldova vor apărea probleme ecologice grave.

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup cer autorităţilor suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources şi evaluarea concursului de concesionare. Ei au înaintat un apel public Guvernului şi Ministerului Mediului.

XS
SM
MD
LG