Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip a respins criticile Tiraspolului în legătură cu renunțarea la achizițiile de curent electric de la Centrala Cuciurgan


Centrala electrică de la Cuciurgan

Premierul Pavel Filip a respins criticile administrației de la Tiraspol exprimate în legătură cu refuzul companiilor energetice din Moldova de a cumpăra curent electric de la Centrala Cuciurgan din stânga Nistrului și opțiunea acestora pentru livrări mai ieftine din Ucraina.

Într-o emisiune la postul public de televiziune, Pavel Filip a sugerat că Moldova trebuie să se ghideze de propriile sale interese și să accepte doar cele mai avantajoase oferte.

„Oferta furnizorului din Ucraina a fost cea mai avantajoasă pentru noi. Celor din Transnistria nu le convine pentru că am renunţat la Cuciurgan, aşa că orice am întreprinde, ei ne vor critica”, a spus premierul, citat de IPN.

În timpul audierilor de marți în Sovietul suprem de la Tiraspol, la care ar fi participat și parlamentari din Federația Rusă, liderii transnistreni au calificat decizia operatorilor energetici de pe malul drept al Nistrului drept „motivată politic”. Liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski a numit acțiunile Chișinăului drept „noi presiuni” și „o provocare la adresa lumii ruse” ce ar putea duce la „destabilizarea situației în Europa Centrală”.

Tiraspolul este nemulțumit și de înțelegerea moldo-ucraineană de a institui un control mixt la punctul de trecere Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al hotarului comun.

Centrala electrică de la Cuciurgan, aparținând gigantului energetic rusesc RAO EES, este una din sursele importante de venituri în bugetul administrației de la Tiraspol și principala sursă de valută în regiunea transnistreană.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG