Linkuri accesibilitate

Bilanțul exploziei din metroul de la Sankt Petersburg se ridică la 14 morți și 49 de răniți


Sankt Petersburg, stația de metro Institutul Tehnologic , 4 aprilie 2017

Ministrul rus al sănătății a anunțat astăzi că numărul morților, în urma exploziei de luni de la metroul din Sankt Petersburg, s-a ridicat la 14. Unsprezece persoane au murit la locul exploziei, una în ambulanță și două la spital. 49 de persoane rămân spitalizate.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat tot astăzi că explozia din metrou indică nevoia unor eforturi comune în lupta împotriva terorismului global. Potrivit agenției de presă RIA Novosti, Lavrov a făcut această declarație în cursul întrevederii cu omologul său kârgâz Erlan Abdîldaev.

O fotografie cu bărbatul suspectat că a detonat bomba din metroul de la Sankt Petersburg
O fotografie cu bărbatul suspectat că a detonat bomba din metroul de la Sankt Petersburg

Un cetățean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat explozia din metroul. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov, citat de AFP, ar fi vorba de „un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obținut cetățenia rusă”. Pe de altă parte, potrivit agenției Reuters, Comitetul de Securitate Națională din Kazahstan conlucrează cu serviciile de securitate ruse în ancheta privind explozia de la Sankt Petersburg. Autoritățile de la Alma Ata au precizat că autorul atacului nu provenea din Kazahstan.

Comisia de anchetă rusă a declarat între timp că s-ar putea să fie vorba de un atac sinucigaș și că bomba din metrou ar fi fost amorsată de un bărbat al cărui cadavru a dost găsit și identificat la locul exploziei. Sunt elemente care întăresc teza unui atac terorist, care însă nu a fost asumat pentru moment.

Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin depune flori în memoria victimelor exploziei de la metrou, 3 aprilie 2017
Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin depune flori în memoria victimelor exploziei de la metrou, 3 aprilie 2017

Între timp, președintele american Donald Trump i-a telefonat președintelui rus Vladimir Putin și i-a transmis condoleanțe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, cei doi președinți „consideră terorismul un rău care trebuie combătut împreună”. Nimeni nu și-a asumat încă responsabilitatea pentru explozia din metrou.

Marți, Sankt-Petersburg-ul este în doliu și drapelele sunt coborâte în bernă. Luni seară, președintele Vladimir Putin s-a numărat printre cei care au depus flori în memoria victimelor, în fața stației unde este imobilizată garnitura avariată în explozie.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG