Linkuri accesibilitate

Un cetățean rus de origine kârgâză suspectat de explozia din metroul de la Sankt Petersburg


Sankt Petersburg, Piața Senaia 3 aprilie, 2017.
Sankt Petersburg, Piața Senaia 3 aprilie, 2017.

Un cetățean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat luni explozia din metroul de la Sankt Petersburg, soldată cu cel puțin 11 morți și 45 de răniți. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov, citat de AFP, ar fi vorba de „un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obținut cetățenia rusă''. Pe de altă parte, potrivit agenției Reuters, Comitetul de Securitate Națională din Kazahstan conlucrează cu serviciile de securitate ruse în ancheta privind explozia de la Sankt Petersburg. Autoritățilede la Alma Ata au precizat că autorul atacului nu provenea din Kazahstan.

Se știe încă puțin despre mersul anchetei, dar autoritățile par să meargă pe teza unui atac terorist. Potrivit agenției Interfax, poliția ar suspecta un tânăr de 23 de ani care fi avut o bombă artizanală în rucsac și ar fi detonat-o în metrou. TASS relatează despre doi suspecți, între care un bărbat din Asia Centrală cu legături în cercuri islamice radicale. S-ar putea ca în incident să fie implicată și o femeie din Asia Centrală, mai relatează TASS, citând surse anonime.

Agenția Națională Antiterorism a informat că „este în căutarea autorilor atacului terorist”.

Între timp, președintele american Donald Trump i-a telefonat președintelui rus Vladimir Putin și i-a transmis condoleanțe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, cei doi președinți „consideră terorismul un rău care trebuie combătut împreună”. Nimeni nu și-a asumat încă responsabilitatea pentru explozia din metrou.

Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin depune flori în memria victimelor, 3 aprilie 2017
Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin depune flori în memria victimelor, 3 aprilie 2017

Marți, Sankt-Petersburg-ul este în doliu și drapelele sunt coborâte în bernă. Luni seară, președintele Vladimir Putin s-a numărat printre cei care au depus flori în memoria victimelor, în fața stației unde este imobilizată garnitura avariată în explozie.

XS
SM
MD
LG