Linkuri accesibilitate

Președintele american Donald Trump îl felicită pe liderul egiptean el-Sisi


Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi și președintele american Donald Trump, Washington, 3 aprilie 2017
Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi și președintele american Donald Trump, Washington, 3 aprilie 2017

Președintele american Donald Trump l-a felicitat pe președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi pentru „lucrul senzațional” pe care îl face. În cursul întrevederii din 3 aprilie, Trump a promis că va „relansa” relațiile cu Egiptul, un aliat tradițional al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Ultimul lider egiptean care a vizitat Casa Albă a fost președintele Hosni Mubarak în 2010, cu ocazia negocierilor de pace pentru Orientul Mijlociu. După câteva luni, Mubarak a fost forțat să plece de la putere, ca urmare a revoltei din cursul Primăverii arabe. Relațiile Statelor Unite cu Egiptul s-au tensionat mult după ce administrația Obama a înghețat ajutoarele pentru Egipt, ca urmare a loviturii de stat organizată de Sisi împotriva președintelui ales Muhammed Morsi, în 2013 și a partidului acestuia „Frăția musulmană”.

Trump a vorbit despre sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru președintele Sisi, dar nu a menționat situația drepturilor omului în Egipt. Organizații pentru apărarea drepturilor omului susțin că regimul actual a arestat circa 40 de mii de oponenți politici. Dar se pare că Trump și Sisi au găsit un punct comun în lupta cu islamismul radical pe care președintele egiptean l-a calificat drept „o ideologie a răului”.

XS
SM
MD
LG