Linkuri accesibilitate

Ancheta privind amestecul Rusiei: impas în Camera Reprezentanților. Ce face Senatul?


In Camera Reprezentantilor, investigatia a ajuns intr-un impas dupa ce s-a aflat ca presedintele Comisiei pentru Informatii, deputatul Devin Nunes, ar fi luat act de informatii confidentiale, cu privire la alegatii formulate de presedintele Trump, ca echipa sa ar fi facut obiectul unor interceptari de convorbiri, pe durata unei vizite pe care Nunes a facut-o la presedintie.

De aici si suspiciunea ca Nunes, care a facut parte din echipa de tranzitie a presedintelui Trump, ar fi prea apropiat de presedinte ca sa poata conduce o investigatie independenta, menita sa stabileasca daca campania Trump ar fi avut legaturi suspicioase cu oficialitati ruse, in contextul interventiei Moscovei in alegerile americane.

De aceea, Senatul incearca sa initieze o ancheta bipartizana sau cel putin sa creeze senzatia ca asa vor sta lucrurile. Comisia senatoriala a convocat 20 de martori la audieri.

Presedintele Comisiei, republicanul Richard Burr a spus ca este una dintre cele mai ample investigatii, de cind este membru in forul legislativ. El a vorbit cu ziaristi, insotit de vice-presedintele comisiei, democratul Mark Warner. Cei doi si-au exprimat satisfactia ca ginerele presedintelui si actual consilier prezidential Jared Kushner si fostul sef al campaniei lui Trump, Paul Manafort au acceptat sa apara in fata comisiei.

Liderii din Congres vor sa-l audieze si pe fostul consilier pentru securitate nationala, Michael Flynn, care a demisionat dupa ce s-a constatat ca il indusese in eroare pe vice-presedintele Pence cu privire la intilnirile sale cu ambasadorul Rusiei.

In acelasi timp, democratii i-au cerut lui Nunes sa demisioneze de la conducerea Comisiei de Informatii a Camerei, in timp ce colegii sai republicani il sprijina.

XS
SM
MD
LG