Linkuri accesibilitate

R.Moldova poate să intre în miezul proiectelor europene, dacă și-o dorește (I.Chifu / Deschide.md)


Creștere spectaculoasă a deficitului bugetar al R.Moldova (Mold-street.com)

Portalul deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu. Acesta susține că Actul de la Roma a deschis căi importante și statelor asociate și celor candidate: dacă perspectiva integrării creează probleme și acestor aspiranți, și statelor membre, și creează, totodată, nervozitate și la Moscova, varianta abordată e mai flexibilă și cu oportunități de integrare europeană mai puternice, crede Chifu. Referindu-se la Republica Moldova, autorul a notat că poate să intre în miezul proiectelor europene, dacă și-o dorește, chiar fără a deveni membru, având o postură mai integrată decât a unui stat membru mai sceptic, reticent sau mai puțin dornic. Astfel, se poate ancora direct la proiectul european și participa la proiecte atât timp cât dovedește reforme și dorința populației de integrare mai profundă. Însă deja revine Republicii Moldova să tragă de Bruxelles, ca să arate ce a făcut și să-şi dorească integrarea, nu Bruxellesul să tragă de Republica Moldova, remarcă autorul.

George Damian semnează un editorial pentru moldnova.eu și scrie el, Republica Moldova nu a rezistat niciodată fără subvenții de la un centru de putere exterior, iar independența a însemnat în esență o târguială de tipul „cine dă mai mult?” deși nu a fost foarte clar niciodată pentru ce ar trebui să se liciteze creșterea prețului. Spre deosebire de epocile istorice anterioare banii scurși în această perioadă în Republica Moldova independentă au dispărut într-o mlaștină a corupției generalizate, mai susține editorialistul. El notează că Uniunea Europeană nu moare și nici globalizarea nu s-a încheiat, așa cum se aude pe la Chișinău – dimpotrivă, ambele vor merge mai departe într-un ritm chiar mai accelerat. Diferența va fi că toți cei care nu-și doresc să facă parte din aceste procese vor fi lăsați să își caute de sănătate singuri, nimeni nu mai are timp de răzgândirile de la Chișinău, conchide autorul.

Radio Chișinău îl citează pe analistul Vlad Țurcanu. El susține că Organizația GUAM, din care face parte și Republica Moldova, care a fost înființată ca o alternativă timidă pentru CSI, s-a dovedit nefuncțională în mai toate situațiile decisive. Totuși, analistul crede că ar trebui să existe o platformă pe care aceste state sovietice cu diverse interese comune să poată coopera în mod multilateral, întrucât, remarcă Vlad Țurcanu, toate cele patru state care fac parte din această organizație au pe teritoriul lor conflicte armate generate și susținute de Federația Rusă.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street.com scriu că la sfârșitul lunii februarie, deficitul bugetului de stat al Republicii Moldova a constituit 1,28 miliarde de lei, cu circa o treime mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016. Jurnaliștii fac referire la datele Ministerului Finanțelor care arată că cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal, iar încasările mai mari față de anul trecut s-au datorat veniturilor de la TVA și accizelor aplicate. În pofida creșterii spectaculoase a veniturilor prezentată de minister, acestea nu țin pasul cu cheltuielile bugetului de stat, cele mai mari fiind în domeniul economiei, pentru servicii de stat cu destinație generală și pentru ocrotirea sănătății, mai scriu autorii materialului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG