Linkuri accesibilitate

Sute de persoane au fost arestate la proteste anticorupție în toată Rusia (VIDEO)


Amploarea demonstrațiilor de protest din 26 martie e remarcabilă și pentru că ele au fost neautorizate.

Relatarea corespondentului Europei Libere Tom Balmforth e tradusă și adaptată de Lucian Ștefănescu.

După ce activistul anticorupție Aleksei Navalnîi a fost arestat la protestul din centrul Moscovei, o mulțime de demonstranți a încercat să blocheze autobuzul în care acesta fost urcat de către poliție.

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi a fost arestat în centrul Moscovei la un protest anti-corupție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Forțele de ordine au arestat mai multe persoane în timp ce făceau loc ca autobuzul să poată trece.

Zeci de oameni au fost arestați și în Piața Pușkin și pe strada Tverskaia unde autoritățile au masat un masiv dispozitiv de forțe de securitate.

Aleksei Navalnîi, a cărui „cruciadă” împotriva corupției rezonează în sufletele multora dintre ruși, a fost arestat în timp ce ieșea împreună cu suporterii săi dintr-o stație de metro din centrul capitalei.

Navalnîi, care a candidat la primăria Moscovei în 2013, și și-a anunțat intenția de a candida a alegerile prezidențiale din 2018, le-a cerut sprijinitorlor săi să continue protestele fără el.

O organizație neguvernamenatlă numită OVD-Info a estimat că doar la Moscova poliția a arestat peste 600 de persoane.

Agenția oficială de știri TASS citează surse anonime de la poliția moscovită cu declarația că numărul celor arestați în capitala rusă e de peste 500.

Iuri Kostiuk are 26 de ani și lucrează la o companie de telecomunicații într-un oraș din provincie. El a declarat Europei Libere că a luat parte la protest din cauza „oribilului nivel de corupție și hoție”:

„Peștele se împute de la cap, cum se spune, sîntem aici să dăm capul la o parte”.

Combinat cu demonstrațiile din celelalte orașe ale Rusiei, protestul anticorupție de la Moscova a fost printre cele mai mari din 2011 și 2012 încoace, când mii de persoane au ieșit în stradă nemulțumite de rezultatul alegerilor cîștigate de partidul de guvernământ al Rusiei și de președintele Vladimir Putin.

Amploarea demonstrațiilor de protest din 26 martie e remarcabilă și pentru că ele au fost neautorizate.

Mai multe legi adoptate recent au înăsprit pedepsele pentru participarea la manifestații care nu au aprobarea autorităților locale.

Leonid Volkov, care conduce fundația anticorupție a lui Aleksei Navalnîi, a declarat că poliția a percheziționat duminică sediul de la Moscova al fundației, unde a arestat mai mulți angajați ai acesteia.

Protestele a fost organizate după ce fundația anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a dat publicității în 2 martie un raport în care îl acuză pe premierul rus Dmitri Medvedev că se folosește de fundații caritabile și ONG-uri pentru a primi fonduri de la moguli și bănci ale statul pe care le folosește ca să cumpere proprietăți scumpe.

Navalnîi a anunțat pe pagina sa de internet că proteste anticorupție vor avea loc duminică în 99 de orașe rusești, dar autoritățile locale din 72 de localități au refuzat să le aprobe.

Cu toate acestea, presa locală din Rusia a relatat că la demonstrații au luat parte duminică sute de mii de oameni în toată țara.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG