Linkuri accesibilitate

Judecătoria Chișinău suspendă decretul lui Dodon și-i redă cetățenia moldoveană lui Băsescu


Traian Băsescu, la depunerea jurământului de cetățean al R.Moldova, în prezența ambasadorului Mihai Gribincea, noiembrie 2016
Traian Băsescu, la depunerea jurământului de cetățean al R.Moldova, în prezența ambasadorului Mihai Gribincea, noiembrie 2016

Judecătoria Chişinău a suspendat decretul prin care președintele Igor Dodon i-a revocat cetățenia moldoveană fostului președinte al României, Traian Băsescu, acordată, în urma propriei cereri, de Nicolae Timofti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Suspendarea decretului prezidențial este una temporară. Instanţa a admis cererea apărării de chemare în judecată a preşedintelui Igor Dodon şi a decis că pe durata procesului fostul preşedinte român Traian Băsescu îşi păstrează cetățenia moldoveană, aşa cum au cerut avocaţii. În comunicatul în care au adus la cunoştinţă decizia instanţei, apărarea a precizat că suspendare temporară a decretului prezidenţial are efect imediat, dar că poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Decizia mai prevede că președintele Dodon trebuie, până la 2 mai, să-şi motiveze, în instanţă, decretul.

Într-o primă reacție, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a scris pe pagina sa de pe Facebook că președinția va prezenta probe şi va „demonstra” că „prevederile legale au fost respectate” la retragerea cetățeniei fostului președinte român. El a mai anunţat că suspendare temporară a decretului va fi contestată şi că instanța ar fi luat această decizie „pe ascuns”, că ar fi „politizat” cazul, făcând „tam-tam în presă”.

Iată cum comentează aceste declaraţii avocatul lui Băsescu, Andrei Bivol:

„Îmi pare rău că reprezentanții președinției nu au consultat codul de procedură civilă înainte de astfel de declaraţii. Instanţa de fond este obligată în 24 de ore să se pronunţe asupra măsurilor de asigurare fără participarea părţilor. Considerăm că încheierea dată este absolut legală şi întemeiată luând în considerare că nici decretul contestat şi nici răspunsul la cererea prealabilă nu arată nici un fel de motive de fapt sau de drept de retragere a cetăţeniei. Considerăm că instanţa în mod corect a suspendat executarea acestuia până la soluţionarea cauzei în fond. Pârâtul, preşedintele Igor Dodon are dreptul să conteste această încheiere.”

Avocatul a precizat că cererea de chemare în judecată a preşedintelui Dodon a fost depusă joia trecută. Traian Băsescu solicită suspendarea definitivă a decretului prin care Dodon i-a retras „în mod arbitrar” şi „ilegal” cetățenia moldoveană care i-a fost acordată, la propria cerere, de fostul preşedinte Nicolae Timofti.

La începutul lunii ianuarie, când a emis decretul, Igor Dodon, și-a motivat decizia prin faptul că Băsescu ar fi mințit în cerere, omițând să spună că este urmărit penal în țara lui. Dodon mai spunea atunci că acordarea cetățeniei moldovene lui Băsescu a fost ilegală din cauză că fostul șef al statului român ar fi îndemnat „în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România”, ceea ce contravine Constituției moldovene.

Legalitatea decretului prezidențial a fost anterior contestată la Curtea Constituţională. Înalta curte a refuzat însă să examineze sesizarea depusă de deputatul liberal democrat, Grigore Cobzac, motivând că decretul prezidențial poate fi atacat doar la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta, la rândul său, a pasat cazul Judecătoriei Centru. O primă şedinţă de judecată este programată la 16 mai.

Previous Next

XS
SM
MD
LG