Linkuri accesibilitate

Haosul de pe şosele faţă cu amenzile noi


Constat doar că indivizii debusolaţi, vitezomani, grobieni nu mai dispar de pe şoselele patriei.

Deunăzi, în Chişinău, o maşină a lovit o femeie pe zebră şi ulterior femeia aceea a murit. De fapt, în ultima vreme numărul pietonilor loviţi de maşini pe zebră a crescut simţitor. E o consecinţă a haosului ce mai tronează pe şoselele patriei, a faptului că la noi au permis de conducere tot soiul de indivizi debusolaţi.

Haosul de pe şosele faţă cu amenzile noi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Autorităţile au mărit recent amenzile pentru şoferii care încalcă legea. Asta nu e rău, în principiu. Atunci cînd e vorba de amenzi astronomice pentru şoferii aghesmuiţi, nu prea poţi să fii împotrivă. E evident că un individ beat nu trebuie să şofeze, că el trebuie pedepsit cu severitate. Amenzile mari sînt în fond un lucru bun, dar, dată fiind situaţia specifică din RM, rezultatele scontate ar putea să întîrzie. Ba chiar poate fi şi mai rău.

Există părerea că mărirea amenzilor va genera mărirea plăţilor neoficiale, că în loc să anihileze corupţia, o va potenţa. Iar faptul că poliţiştii vor avea un adaos la salariu din amenzile aplicate nu înseamnă neapărat că se va înscăuna corectitudinea pe şosele. S-ar putea să ia forme hipertrofiate excesul de zel al poliţiştilor care tot la mărirea plăţilor neoficiale poate să ducă.

Acum Inspectoratul General de Poliţie ne asigură că totul va fi OK, că poliţiştii vor fi motivaţi să muncească pentru un salariu mai mare, că va fi combătută corupţia. Să fie precum spune IGP. Eu constat doar că indivizii debusolaţi, vitezomani, grobieni nu mai dispar de pe şoselele patriei. Mă întreb ani de zile: cum e posibil să aibă permise de conducere aceşti indivizi care au impresia că sînt singuri pe planetă?

XS
SM
MD
LG