Linkuri accesibilitate

Premierul Mark Rutte, după aflarea rezultatelor alegerilor: „Olanda a spus stop populismului de proastă calitate”


Mark Rutte
Mark Rutte

Premierul olandez Mark Rutte care a obținut o victorie electorală răsunătoare în fața liderului de extremă dreapta Geert Wilders la alegerile de miercuri a spus că „Olanda a spus stop populismului de proastă calitate”. „Vrem să menținem cursul pe care îl avem al siguranței, stabilității și prosperității” le-a spus premierul de centru dreapta suporterilor după aflarea rezultatelor, care au făcut mulți alți lideri europeni moderați să răsufle cu ușurare.

După numărarea a aproape 90 % din voturi, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al lui Rute, avea 33 din cele 150 de locuri ale Parlamentului. Este un rezultat mai prost decât cele 41 de locuri obținute în alegerile precedente, dar mai bun decât al Partidului Libertății al lui Wilders, PVV. Acesta a ocupat poziția a doua, urmând să obțină 20 de locuri, mult mai puține decât cele 36 prezise de sondaje în urmă cu câteva luni. Locul trei este disputat între creștin-democrații din CDA și progresiștii din D66 care pot obține câte 19 locuri fiecare.

Lideri europeni între care cancelarul Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au felicitat pe Rutte, exprimându-și ușurarea. Juncker a spus că a fost „un vot pentru Europa, un vot împotriva extremiștilor”.

Prezența olandezilor la urne a atins un nivel aproape record de 81%, față de 75% la alegerile parlamentare precedente.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG