Linkuri accesibilitate

Partidul Democrat a înregistrat în Parlament proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal


Partidul Democrat a înregistrat în Parlament proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal, dar președintele Parlamentului, Andrian Candu, a asigurat că proiectul nu va fi supus unui vot decît după ce este dezbătut public și primeste avizul Comisiei de la Veneția, relatează IPN.

Proiectul PD propune crearea a 101 circumscripții electorale în care deputații vor fi aleși direct, nu pe liste de partid cum se face acum. În diasporă, circumscripțiile vor fi create în baza informațiilor despre repartizarea teritorială şi numărul cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare.

Se prevede și înființarea circumscripțiilor în stânga Nistrului, însă, potrivit lui Andrian Candu, alegeri parlamentare în stânga Nistrului nu vor fi organizate cât timp nu vor fi asigurate şi respectate toate normele legislative şi de drept în domeniul electoral.

Proiectul mai precizează că un deputat ales nu va putea fi revocat din funcţie în primul şi ultimul an de activitate. Revocarea mandatului se va face prin referendum local în circumscripția care l-a ales, dacă acest lucru este solicitat de 50% din votanții deputatului, plus unul.

Pentru a putea înainta candidatura este nevoie de nu mai puţin de o mie de semnături şi nu mai mult de două mii de semnături. Totodată, candidaţii vor trebui să depună un set de acte, printre care şi cazierul de integritate, relatează IPN.

XS
SM
MD
LG