Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Există motive pentru îngrijorare, în special pentru autorităţile de la Chişinău”


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: În momentul în care Igor Dodon promite şi chiar obţine o oarecare ameliorare în relaţia cu Federaţia Rusă, cu Kremlinul, în primul rând, ca un tsunami apare această notă de protest înmânată ambasadorului nu de ministerul de externe, ci de ditamai prim-ministrul şi spicherul, ceea ce i-a determinat pe mulţi oameni să ridice la o altitudine nemaipomenită gravitatea faptelor care ar sta în spate. Dumneavoastră cum vă explicaţi acest demers foarte hotărât al Chişinăului?

Igor Boţan: „Interpretarea mea este că nu există fum fără pară, fără foc. Deci, există ceva în această situaţie, exprimată prin acest demers, „demarş”, cum îi zice domnul Dodon, al autorităţilor moldovene faţă de cele ruse.”

Europa Liberă: Adică, ar fi justificată panica Chişinăului?

Igor Boţan: „Eu cred că există motive pentru îngrijorare, în special pentru autorităţile din Chişinău. Dar sunt lucruri care sunt la suprafaţă. Domnul Vlad Plahotniuc, care e coordonatorul guvernării şi liderul Partidului Democrat, ar avea obligaţia în astfel de situaţii să iasă în faţa presei, să organizeze o conferinţă de presă şi să disipeze toate zvonurile şi speculaţiile, dacă acestea sunt doar zvonuri şi speculaţii. Din păcate…”

Europa Liberă: Vă referiţi la faptul că un ziar respectabil scria că tocmai Vlad Plahotniuc ar fi cel aflat în vizorul ruşilor?

Igor Boţan: „Nu numai acest lucru. Din scrisoarea, din demersul autorităţilor moldovene putem desprinde că acestea invocă investigarea spălătoriei din Republica Moldova pentru miliardele din Federaţia Rusă. Şi că acest „demarş” al autorităţilor ruse de a-i supune unor controale exacerbate pe demnitarii care intră în Federaţia Rusă ar avea scopul de a periclita investigaţia. Dacă lucrurile ajung în albia investigării acestei spălări a banilor şi a furtului miliardului, atunci în mod evident nu putem scăpa de rolul domnului Plahotniuc în aceste jocuri. Şi dovadă este denunţul lui Ilan Shor, în baza căruia ex-premierul Vlad Filat acum face puşcărie. Domnul Shor a invocat că domnul Plahotniuc era la curent cu toate detaliile referitoare la ce se întâmplă în sistemul bancar.”

Europa Liberă: Moscova a spus: „Lăsaţi teoria conspiraţionistă, cu laundromat-ul, lucrurile sunt mai simple. Voi ne-aţi expulzat jurnalişti şi analişti. Noi, simetric, am îngrădit accesul unor demnitari publici”. Ce va urma?

Igor Boţan: „Eu cred că ruşii procedează, din punctul lor de vedere, corect. Pentru că dacă au o investigaţie a lor, în care sunt implicaţi demnitari moldoveni, lor nu le e îndemână să facă publice aceste lucruri. De aceea vor să reducă tot acest scandal la un fel de note reciproce. Iată, vine Karasin, vor discuta. Dar eu cred că lucrurile sunt foarte-foarte profunde aici şi există motive pentru îngrijorări din partea autorităţilor moldovene. În acelaşi timp, eu sunt convins că autorităţile moldovene au lansat acest „demarş” împotriva Federaţia Ruse ca să fie auzit şi în capitalele occidentale.”

Europa Liberă: Ce să fie auzit? Ca să îi apere de ruşi?

Igor Boţan: „Nu. Eu cred că există interesul de a explica de ce investigaţiile laundromat-ului şi a furtului miliardului sunt atât de lente. Bani sunt necesari pentru autorităţile moldovene, care, iată, s-au angajat într-un proiect de modificare a sistemului electoral, vor să majoreze pensii şi salarii, iar resursele sunt externe, de aceea, au interesul să obţină resurse. Iar explicaţia de ce investigaţiile stau pe loc ar fi că Federaţia Rusă ridică bariere pentru a face lumină.”

Europa Liberă: Lumea se întreabă, pe bună dreptate, de unde atâta curaj la autorităţile de la Chişinău care sunt ostatice livrărilor de gaz, sunt ostatice unor migranţi cărora li s-a promis rezolvarea situaţiei? La Chişinău ar exista nişte probe concludente şi grele împotriva unor apropiaţi de ai lui Putin şi de aici şi stropşeala aceasta la adresa Kremlinului?

Igor Boţan: „Pot admite că există astfel de dovezi, de documente, dar eu mă îndoiesc că autorităţile moldovene, care au foarte mult „pufuşor pe botişor”, pot juca cu cărţile pe masă, deschis cu cei din Federaţia Rusă, cu cercurile influente de acolo. Pur şi simplu, categoriile de greutate sunt absolut diferite. Eu cred că lucrurile sunt mult mai prozaice. Această campanie, aşa cum spuneam, este lansată pentru urechile şi ochii occidentalilor, dar şi pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, în situaţia când Partidul Democrat se lansează într-o nouă reformă.”

Europa Liberă: Adică, cetăţenii să nu mai fie atât de exigenţi cu democraţii?

Igor Boţan: „Sigur că da. Ei luptă. Partidul Democrat şi liderul acestuia, care s-a autodeclarat garant al integrării noastre europene, iată, luptă cu Partidul Socialiştilor, liderul căruia informal a fost la Moscova şi a făcut avansuri şi promisiuni pe care nu le poate realiza.”

Europa Liberă: Să vedem cu ce vine de la întâlnirea cu Putin.

Igor Boţan: „Vom vedea cu ce va veni. Dar să nu uităm că se apropie 1 aprilie, când domnul Dodon trebuie să pună pe masă cele şase realizări pe care le-a promis în primele 100 de zile. Deocamdată nu a realizat absolut nimic şi aceasta trebuie să-l îngrijoreze foarte mult.”

Europa Liberă: Ei, dar cu „papucul” în tribună a bătut.

Igor Boţan: „Da, a bătut cu „papucul” din tribună şi are acum argumente pentru susţinătorii săi că el vrea, dar nu îl lasă actuala guvernare. Și de aceea trebuie susţinut în ideea lansării referendumurilor, vreo cinci-şase deja referendumuri pe care le-a promis cetăţenilor Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG