Linkuri accesibilitate

Olanda va „plăti” pentru afrontul diplomatic adus Turciei (Recep Tayyip Erdogan)


Afiș electoral la Istanbul, 10 martie 2017
Afiș electoral la Istanbul, 10 martie 2017

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Olanda că „va plăti un preț” pentru afrontul diplomatic adus membrilor guvernului său și a vorbit din nou despre similarități cu regimul „nazist”. Într-un discurs televizat, duminică, Erdogan a declarat din nou că numai un guvern „nazist sau fascist” ar interzice intrarea în țară a unui ministru de externe. „Am crezut că nazimul a dispărut, dar constat că este încă viu în Occident”, a mai spus Erdogan. Confruntarea a fost provocată de decizia autorităților olandeze de a interzice sâmbătă intrarea în țară a doi miniștrii turci, care urmau să participe la un miting pentru reformarea Constituției turce și trecerea la un sistem prezidențial. Prima interdicție l-a vizat pe ministrul de externe turc. Olanda nu a permis sâmbătă aterizarea avionului ministrului Mevlut Cavusoglu.

La mitingul electoral care era programat sâmbătă la Rotterdam, port olandez cu o largă comunitate turcă, nu a putut veni nici ministrul turc al muncii, Betul Sayan, care a încercat să ajungă acolo cu mașina. Poliția olandeză i-a blocat intrarea în Consulatul turc din oraș, a informat o televiziune locală.

Ministerul de externe turc a declarat în replică, că nu dorește revenirea la post, „o vreme”, a ambasadorului Olandei, aflat îu concediu, transmite Reuters. Surse din minister au declarat agenției că autoritățile de la Ankara au blocat accesul în ambasada și consulatul Olandei.

Germania, Austria, Elveția și Olanda se opun extinderii campaniei electorale din Turcia pe teritoriul lor, toate invocând motive de securitate. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că în Olanda s-ar face resimțite „rămășițe naziste”. Erdogan invocase trecutul nazist și cu o săptămână în urmă când Germania a interzis o serie de mitinguri electorale, declarație care a provocat reacții dure din partea politicienilor de la Berlin, începând cu cancelara Angela Merkel.

Pe de altă parte, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a participat duminică la Metz, în nord-estul Franței, la un miting electoral organizat de comunitatea turcă din oraș. Vizita a fost confirmată de autoritățile locale, relaterază AFP.

În Olanda au loc miercuri alegeri generale la care s-ar putea ca partidul populist anti-islamic al lui Geert Wilders să devină cea mai mare forță din Parlament, deși fără șanse reale de a ajunge și la guvernare. Până acum, toate partidele tradiționale au refuzat orice cooperare cu partidul lui Wilders.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG