Linkuri accesibilitate

Olanda interzice aterizarea avionului ministrului turc de externe


„DA” - afiș electoral pentru schimbarea Constituției, Istanbul, 10 martie 2017
„DA” - afiș electoral pentru schimbarea Constituției, Istanbul, 10 martie 2017

Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care anunțase că va participa sâmbătă la un miting la Rotterdam, pentru schimbările constituționale cerute de președintele Erdogan. Referendumul asupra reformei constituționale va avea loc pe 16 aprilie. Încă de vineri, primarul orașului Rotterdam avertizase că nu va permite organizarea mitingului electoral. Într-un interviu televizat, Cavusoglu a amenințat cu sancțiuni împotriva Olandei, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit de „rămășițe naziste”, acuzație pe care o adusese deja săptămâna trecută Germaniei după ce și acolo au fost anulate mai multe întruniri electorale, în general din motive de securitate.

În Austria și Elveția au fost, de asemenea, anulate reuniuni electorale la care urmau să participe reprezentanți ai autorităților de la Ankara.

Schimbarea Constituției, aprobată deja în Parlament, va transforma Turcia într-o țară cu regim prezidențial. Inițial, sondajele arătau că schimbarea se bucură de sprijinul unei largi majorități, între timp însă guvernul de la Ankara nu mai este atât de sigur de o victorie, motiv pentru care vrea să-și intensifice campania electorală în rândul diasporei turcești.

XS
SM
MD
LG