Linkuri accesibilitate

Săptămâna viitoare, PD va publica o schiță de propunere privind trecerea la sistemul uninominal (Andrian Candu)


Andrian Candu, spikerul Parlamentului (PD), 2016
Andrian Candu, spikerul Parlamentului (PD), 2016

Dacă următorul parlament al Republicii Moldova va fi ales în baza unui nou sistem, diferit de cel în vigoare, mandatele de deputaţi care vor reveni regiunii Transnistriene vor rămâne vacante, până la readucerea raioanelor din stânga Nistrului în câmpul juridic al Republicii Moldova astfel încât circumscripţiile uninominale să funcţioneze ca în toate celelalte regiuni, a declarat vineri preşedintele parlamentului Andrian Candu în emisiunea de la PRO TV Chişinău « În profunzime ». Aplicarea acestei soluţii temporare ar fi dictată de imposibilitatea unor candidaţi pentru funcţia de deputat să comunice cu alegătorii din regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

Întrebat în cadrul emisiunii de Europa Liberă dacă Partidul Democrat are de gând să continue campania de promovare a reformei sistemului electoral fără să dea publicităţii un text din care să se vadă mai mult decât declaraţii de intenţii, Candu a spus că democraţii îşi onorează o promisiune electorală pe care o prezintă deocamdată la nivel conceptual şi pentru asta sunt adecvate mijloacele utilizate. Săptămâna viitoare, a spus spicherul, urmează a fi publicată o primă schită de proiect pentru ca discuţiile să poarte caracter cât mai concret şi argumentat.

PD promovează trecerea la un sistem electoral uninominal, propunere respinsă de Paritidul Socialiștilor și fostul lider al partidului, președintele țării Igor Dodon dar și de opoziția extraparlamentară. Partidul Liberal , aflat la guvernare alături de PD, se declară sceptic, liderul partidului Mihai Ghimpu spunând Europei Libere că „nu suntem noi gata pentru așa ceva”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG