Linkuri accesibilitate

„Nu mă tem să zic!” (VIDEO)


„Tu nu ești vinovată”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

„Tu nu ești vinovată”

Respingerea violenței așa-zisă domestică, ca problemă a societăților post-comuniste.

În toamnă, în Rusia a avut loc o campanie intitulată #NuMăTemsăzic, care a adunat o sumedenie de reacții, de la simpatie față de victime până la o respingere totală a acestei informații despre violența domestică. O bună parte din bărbați, și chiar unele din femei refuză să creadă că bătăile și violul domestic, sunt un lucru comun în societățile post-patriarhale. Iar asta în ciuda unor realizări a mișcării feministe din primii ani ai Uniunii Sovietice, care au adus un oarecare progres în Rusia și statele fostei uniuni.

Cu această ocazie, colegii de la Radio Svoboda au realizat un clip, care își propune să readucă aminte publicului că ziua de 8 martie nu este despre a te comporta bine.

„Vreau să aduc aminte că 8 martie este o zi de luptă împotriva oricărei forme de discriminare împotriva femeilor. Cu toate restricțiile asupra drepturilor politice și tratament diferit la locurile de muncă. Asta este ziua stewardeselor ale companiei Aeroflot, femeilor de afaceri, profesoarelor, doctorilor și asistentelor medicale. Asta e o zi când este corect să vorbești despre violența domestică, lucru care, inexplicabil, în Rusia este decriminalizat, aparent, în câmpul legal al „noii patriarhii””, mai spun autorii.

Clipul conține mai multe mărturii ale femilor, victime ale violenței domestice, care sunt citite de copii.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG