Linkuri accesibilitate

Rusia a cerut Franței să-l extrădeze pe Serghei Pugaciov, bancher fugar și fost parlamentar rus care a avut cândva legături apropiate cu Kremlinul.

Rusia a cerut Franței să-l extrădeze pe Serghei Pugaciov, bancher fugar și fost parlamentar rus care a avut cândva legături apropiate cu Kremlinul. Oficiul procurorului general Aleksandr Kurenoi a spus din 2 martie că Pugaciov e căutat pentru deturnare de fonduri și abuz în serviciu.

Serghei Pugaciov, fost consilier de campanie al președintelui Boris Elțîn, era cândva unul din cei mai bogați oameni din Rusia și fusese poreclit „casierul” Kremlinului. El a fugit în Marea Britanie în 2011, după ce autoritățile ruse l-au acuzat că a jefuit cu 28 miliarde de ruble banca Mejprombank, pe care o avea în administrare. S-a mutat în Franța în 2015. Pugaciov, în vârstă de 54 de ani, susține că e victima unui complot al guvernului rus, care vrea să-i distrugă imperiul financiar.

Serghei Pugaciov a chemat, la rândul său, în judecată statul rus, la Tribunalul de arbitraj de la Haga, acuzându-l de exproprierea ilegală a averii sale și cerându-i o compensație de 12 miliarde de dolari. Fostul bancher și senator neagă acuzațiile formulate la adresa sa și insistă că campania împotriva sa a fost inițiată de Kremlin cu participarea personală a lui Vladimir Putin.

Ani de zile Serghei Pugaciov a fost un prieten apropiat al lui Putin. Ei se cunosc de la sfârșitul anilor 90, când Putin lucra în primăria orașului Sankt-Petersburg. Pugaciov a fost unul dintre conducătorii staff-ului electoral al președintelui rus. El susține că anume el a fost cel care l-a recomandat pe Putin lui Boris Elțîn pentru funcția de prim-ministru. Serghei Pugaciov a părăsit Rusia folosind un pașaport diplomatic în 2011. La început a locuit în Franța, apoi s-a mutat în Marea Britanie, unde locuia familia lui. În timp ce era în arest la domiciliu, în iulie 2015, a fugit în mod misterios din Londra și s-a stabilit în Franța.

Solicitat de jurnaliști să comenteze solicitarea procurorului general de extrădare a lui Pugaciov, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu are nicio atribuție la procesul fostului bancher și senator. „Nu cred că întrebarea este una corectă, a spus Peskov, și nu cred că Kremlinul poate fi destinatarul unui astfel de întrebări. Chestiunea ține de domeniul juridic și organele noastre de apărare a ordinii de drept sunt cele care se ocupă de procedurile corespunzătoare.”

Într-un interviu acordat pentru Radio Svoboda, colegei noastre Natalia Golițina, Serghei Pugaciov dezminte afirmațiile lui Peskov și îl acuză pe Vladimir Putin de participare personală la persecuțiile împotriva sa și de exproprierea ilegală a proprietăților sale.

Serghei Pugaciov
Serghei Pugaciov

Serghei Pugaciov: „Vladimir Putin este el beneficiarul acestei campanii, legate de exproprierea tuturor activelor mele din Rusia. Toate ședințele de guvern, toate negocierile erau purtate personal de Putin. Tot el era cel care semna toate hârtiile și negocia cu mine prețul pentru active, pentru care de altfel nu am mai primit banii. Mai mult ca atât, Putin personal a fost inițiatorul ideii ca eu să-mi vând toate activele, motivând acest lucru prin faptul că aș fi cetățean străin. Bineînțeles că era doar un pretext. Nu ne-am mai întâlnit cu el după ce am încetat să mai vin în Rusia, dar periodic continuam să comunicăm prin cunoștințe comune. Îl transmit scrisori, inclusiv oficiale. Putin este absolut la curent cu totul. Așa că jurnaliștii care i-au adresat întrebarea erau îndreptățiți sută la sută să creadă că el este la curent cu esența problemei.”

Radio Svoboda: Adică, credeți că în spatele persecuțiilor stă personal Vladimir Putin?

Serghei Pugaciov: „Nu am purtat niciun fel de negocieri cu nimeni în afară de Vladimir Putin. Anume el a fost cel care mi-a făcut o propunere care nu putea fi refuzată – să vând tot ce aveam în Rusia. Și chiar dacă după asta în negocieri și decizii a participat mai că nu jumătate din Guvern, Putin în continuare conducea procesul. Și decizia de a nu plăti a fost adoptată, bineînțeles, de Putin, și nu de nu știu care cleric sau de Secin.”

Radio Svoboda: Dar propunerea lui Putin de a pleca din țară și de a vinde tot a fost în vreun fel fixată pe hârtie, sau a fost doar una verbală?

Serghei Pugaciov: „A fost fixată pe hârtie cu semnătura sa personală, lucru care s-a făcut chiar în prezența mea. Legat de asta au fost câteva întâlniri. Iar apoi aceste lucruri s-au transformat în indicații ale FSB-ului, Procuraturii, Comitetului de anchetă – am păstrate multe protocoale.”

Radio Svoboda: Prin ce vă explicați această antipatie pe care v-o poartă Putin, cu care într-o vreme ați fost foarte apropiați? Ce s-a întâmplat între voi?

Serghei Pugaciov și Ludmila Putina
Serghei Pugaciov și Ludmila Putina

Serghei Pugaciov: „Când Putin a venit la Moscova și a devenit șef al Administrației prezidențiale, iar eu administram proiectul legat de proprietățile din afara țării, noi comunicam practic în fiecare zi. Iar când a devenit șef al FSB, vila lui era gard în gard cu a mea și, evident că am comunicat în acea perioadă. În plus, copiii noștri erau de aceeași vârstă, iar soția lui participa și ea la comunicarea noastră. Dar nu se poate spune că eram prieteni de nedespărțit. Nu împărtășeam aceleași idei. Vladimir Putin este un om foarte închis. De ce a ieșit așa că mai târziu s-a creat o antipatie, este greu de spus.”

Radio Svoboda: Comentariul lui Peskov a fost în mod intenționat făcut în ajunul primei decizii preliminare a Tribunalului de arbitraj internațional pe marginea procesului Dvs. împotriva Rusiei. La proces trebuiau să ia cuvântul martorii ambelor părți. Pe cine veți chema ca martori?

Serghei Pugaciov: „Lista noastră de martori este una impresionantă. Deocamdată este o listă preliminară, cea finală va fi mult mai mare. Acolo figurează și Dmitri Medvedev, și Igor Secin, Kudrin, Ignatiev, Kojin, Kozak, Uliukaev, cel care acum se află în arest la domiciliu și care executa indicațiile lui Putin, care au dus la faptul că nu mi s-a plătit niciun cent. Deși eu știu că el personal a vrut să-mi dea banii, dar nu s-a reușit.”

Radio Svoboda: Dar va fi și Vladimir Putin pe această listă de martori?

Serghei Pugaciov, Catherine Deneuve și Prințul Albert de Monaco
Serghei Pugaciov, Catherine Deneuve și Prințul Albert de Monaco

Serghei Pugaciov: „Putin figurează pe această listă, dar ca șef de stat el are imunitate la oricare urmărire judiciară și participare la procese. Așa că la ședințele Tribunalului acesta cel mai probabil că nu va participa.”

Radio Svoboda: Procuratura generală a Rusiei a cerut Franței extrădarea Dvs. în Rusia. Este examinată în Franța această cerere?

Serghei Pugaciov: „Bineînțeles că nu. În Franța nu există o procedură de examinare a unor astfel de solicitări în raport cu cetățenii țării. Franța nu-și extrădează cetățenii săi. Nu există o astfel de procedură juridică.”

Radio Svoboda: Dar activele Dvs. din Franța sunt ele înghețate prin decizia instanței britanice?

Serghei Pugaciov: „Nu, nu sunt înghețate. Ideea este că jurisdicția statului britanic se extinde doar asupra teritoriului Marii Britanii, iar activele din alte state nu pot fi înghețate de către acesta.”

Radio Svoboda: În luna februarie a anului trecut Curtea supremă de la Londra v-a condamnat la doi ani de detenție pentru lipsa de respect față de instanță și ascunderea activelor. A avut acest lucru vreun impact asupra vieții Dvs. în Franța?

Serghei Pugaciov: „Această decizie nu a avut niciun impact aspra mea. Este vorba despre o încălcare administrativă care se pedepsește prin detenție pentru faptul că am plecat din Marea Britanie având interdicție de a părăsi țara. Eu consider ca fiind absurdă această decizie a judecătorului, pentru că împotriva mea în Marea Britanie nu existau niciun fel de plângeri.”

Radio Svoboda: Care sunt pașii Dvs. următori în procesul cu Agenția rusească de garantare a depunerilor bănești, care a cerut să-i plătiți peste un miliard de dolari?

Serghei Pugaciov: „Din data de 7 iunie 2016 agenția rusească pentru garantarea depunerilor bănești a fost lipsită de orice atribuții și a încetat să mai reprezinte pe oricine ar fi. Iată de ce din acel moment nu am nicio legătură cu aceasta.”

XS
SM
MD
LG