Linkuri accesibilitate

Combatanții căzuți la Nistru au fost comemorați la „Marșul Patrioților”


La Chișinău, sute de oameni, inclusiv militari și polițiști, au participat la un marș de comemorare a „eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova”, cu ocazia împlinirii a 25 de la începutul războiului de pe Nistru, declanșat pe 2 martie 1992.

Participanții la „Marșul Patrioților”, purtând portretele celor 280 de combatanți uciși, au mers din „Piaţa Marii Adunări Naţionale” până la monumentul „Maica Îndurerată” de la complexul memorial „Eternitate”.

La comemorări au participat combatanți ai războiului de pe Nistru, oficiali ai ministerelor de interne și apărării, Serviciului de Informații și Securitate, precum și fostul președinte Mircea Snegur. „Port pe suflet o povară grea și ea nu va dispărea niciodată cât voi trăi”, a spus Snegur la miting.

Presa a relatat că președintele Igor Dodon, împreună cu spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” în dimineața zilei, fără să facă declarații.

Într-un mesaj difuzat la Tiraspol, noul lider transnistrean Vadim Krasnoselski a spus că regiunea transnistreană ar fie ieșit victorioasă în urma conflictului, cu prețul a 800 de vieți pierdute.

Luptele între forțele de poliție moldovene și trupele de gardiști din stânga Nistrului sprijinite de fosta Armată a 14-a rusă au durat câteva luni și s-au încheiat după semnarea unui acord de încetare a focului de către președintele Mircea Snegur și omologul său rus Boris Elțin, pe 21 iulie 1992.

XS
SM
MD
LG