Linkuri accesibilitate

Amnistie fiscală suprimată sau amînată?


La un protest la Chișinău
La un protest la Chișinău

Autorii dubioaselor proiecte privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală au făcut parcă un pas înapoi.

Autorii dubioaselor proiecte privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală au făcut parcă un pas înapoi. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre creatorii proiectelor, a declarat că cele două documente sînt retrase din Parlament. Să se bucure acum cei care au criticat vehement proiectele cu pricina? Eu unul nu m-aş grăbi să jubilez.

Amnistie fiscală suprimată sau amînată?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Aş constata mai întîi că această retragere nu e generată de greutatea argumentelor aduse de critici. Argumentele societăţii civile nu prea contează pentru conducătorii autohtoni. Mai curînd pe guvernanţi i-a îngrijorat reacţia sceptică a reprezentantului permanent al FMI în Moldova. Căci conducătorii autohtoni au nevoie de sprijinul FMI-ului, nu-i aşa?

Dacă guvernanţii voiau să facă lege din aceste proiecte, e de presupus că ei tare mai aveau nevoie de amnistia fiscală. Acum, după declaraţia lui Andrian Candu, nu cred că pofta de amnistie fiscală li s-a evaporat. Nu, ei o jinduiesc în continuare. Atîta doar că vor fi acum mai şmecheri, mai circumspecţi. Aşa cred.

Părerea mea în continuare rămîne aceea că amnistia fiscală, dorită de conducători, va apărea în alte forme, în alte documente. Va fi, fireşte, mai camuflată, mai greu de detectat. De aceea, societatea civilă trebuie să rămînă vigilentă, deşi, cum spuneam, părerea societăţii civile nu e prea băgată în seamă de conducători.

Important e ca acum să nu-i transformăm pe cei care şi-au retras proiectele în eroi. La noi, există o chestie bizară, de a-l ridica în slăvi pe autorul unei bazaconii doar pentru că acesta renunţă peste o vreme la bazaconia sa.

XS
SM
MD
LG