Linkuri accesibilitate

Misiunea FMI recomandă o nouă tranșă de împrumut pentru Moldova


Pavel Filip (dreapta) și Ben Kelmanson
Pavel Filip (dreapta) și Ben Kelmanson

O misiune a FMI a decis să recomande conducerii Fondului debursarea următoarei tranșe din împrumutul salvator de aproape 180 de milioane de dolari acordat Republicii Moldova toamna trecută. Anunțul a fost făcut astăzi de un oficial al FMI, după două săptămâni în care a verificat cum își ține guvernul moldovean angajamentele asumate în acord de colaborare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Ben Kelmanson, a anunţat că s-a ajuns cu autorităţile moldovene la un acord la nivel personal, care ar urma să fie aprobat de către conducerea Fondului şi consiliul de directori în luna aprilie. În rezultat, Moldova ar putea accesa o nouă tranşă din partea Fondului de peste 21 de milioane de dolari. Până atunci însă autorităţile Republicii Moldova au de îndeplinit un şir de acţiuni prealabile, între care să consolideze veniturile bugetare, să eficientizeze cheltuielile şi să reformeze administrația publică.

Oficialul a lăudat progresele în eliminarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar bancar, spunând că ele au contribuit la restabilirea stabilităţii financiare. El a recomandat autorităţilor moldovene să continue „cu fermitate” eforturile de reabilitare a sistemului financiar-bancar şi anume să îmbunătățească guvernarea şi situaţiei financiară a băncilor şi să fortifice supravegherea bancară. Aceste măsuri sunt „vitale” pentru susţinerea creşterii economice, care a fost restabilită, a spus şeful misiunii FMI. El a mai anunţat că prognoza creşterii economice pentru acest an a fost îmbunătățită de la 3 până la 4,5 la sută.

Premierul Pavel Filip a menţionat că prima vizită de evaluare a experţilor FMI a fost, în linii mari, una pozitivă pentru Republica Moldova şi a dat asigurări că guvernarea este determinată să continue realizarea măsurilor convenite cu FMI. El a amintit cât de vital pentru Republica Moldova a fost programul cu FMI care a dus la deblocarea finanţărilor externe.

Pavel Filip a spus că unul din angajamentele convenite în urma evaluării ţine de ajustarea tarifelor la energia electrică şi cea termică şi de redresarea situaţiei din sectorul energetic, a spus Filip:

„Revizuirea tarifelor pentru energia electrică şi cea termică se va efectua în strictă conformitate cu metodologiile tarifare ale ANRE care vor permite acoperirea costurilor operaţionale, investiţiilor efectuate în sector, pierderilor pe reţea şi a devierilor financiare acumulate în 2011-2015. ”

Mai mulți experți au tălmăcit declarația premierului drept un avertisment fără echivoc privind majorarea tarifelor, chiar dacă nu sunt anunțate plafoanele posibile.

Premierul a mai dat asigurări că guvernul va susţine în continuare consolidarea sectorului bancar şi transparenţa acţionarilor.

„Ne-am angajat totodată că vom continua să punem în aplicare reforme care să îmbunătăţească independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea sistemul judiciar şi a instituţiilor anticorupţie.”

Înainte ca să fie anunţate rezultatele negocierilor cu misiunea FMI, autoritățile au făcut publică decizia de a renunța la controversatul proiect al amnistierii fiscale, despre care FMI spunea anterior că ar „periclita” măsurile anticorupţie de până acum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG