Linkuri accesibilitate

Guvernarea vs. opoziția în chestiunea transnistreană


Politicienii opoziției de centru-dreapta l-au criticat astăzi pe președintele Igor Dodon și majoritatea parlamentară condusă de democratul Vlad Plahotniuc deopotrivă pentru lipsă de viziune sau viziune greșită în privința regiunii transnistrene. Maia Sandu, Andrei Năstase, Oazu Nantoi și Viorel Cibotaru le-au vorbit jurnaliștilor la o conferință de presă comună înainte de împlinirea a 25 de ani de la declanșarea conflictului de pe Nistru, pe 2 martie 1992.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Corupția dar și iresponsabilitatea guvernărilor pe durata tuturor celor 25 de ani de existență a statului au împiedicat rezolvarea conflictului transnistrean, se spune în declarația semnată de reprezentanți ai opoziției. Ei sugerează decidenților de azi să insiste pe evacuarea trupelor ruse din stânga Nistrului, dar și să promoveze interesele Republicii Moldova în procesul de soluționare a conflictului. Cunoscutul expert Oazu Nantoi insistă că principalele obstacole sunt la Chișinău, și asta în ciuda influenței externe, și a susținerii pe care o are regimul de la Tiraspol de la Kremlin:

Viorel Cibotaru, Andrei Năstase, Oazu Nantoi, Maia Sandu (de la stânga la dreapta)
Viorel Cibotaru, Andrei Năstase, Oazu Nantoi, Maia Sandu (de la stânga la dreapta)

„Statul Republicii Moldova fără soluționarea conflictului nu are viitor în genere, și orice demagogie despre integrarea europeană fără rezolvarea acestui conflict este o demagogie la pătrat. Acesta este un business murdar, când din buzunarul celor mai săraci din Moldova se scot bani pentru tarifele exagerate la curent electric și la gaz, deci o cotă parte din aceste tarifuri se numesc otkaturi și se duc la cei care în ziua de doi martie vor face act de fățărnicie politică alături de veteranii conflictului.”

Oazu Nantoi a ținut să sublinieze și faptul că în cei 25 de ani a lipsit o viziune clară a Chișinăului în privința Transnistriei. O viziune comună a guvernanților se pare că este în elaborare, cel puțin asta au anunțat, după ultima lor întâlnire, președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Deși oficialii au spus că au ajuns la anumite înțelegeri, nu au oferit deocamdată detalii. Cert este că Igor Dodon a vorbit de nenumărate ori despre federalizarea Republicii Moldova, opțiune criticată astăzi de lideri ai opoziției, printre care și Maia Sandu:

„Federalizarea, pe care o promovează astăzi Dodon și care nu este nimic altceva decât o variantă foarte apropiată de planul Kozak, și care înseamnă transnistrizarea Republicii Moldova, pentru că ar permite regimului din stânga Nistrului să obțină drept de veto asupra politicii interne și externe a Republicii Moldova, ceea ce este un lucru extrem de periculos.”

Raioanele din estul republicii ar putea însă să obțină un statut special, dar doar după o democratizare a regiunii și evacuarea militarilor străini, este de părere liderul formațiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase. Prilejul celor 25 de ani de la conflict a servit astăzi motiv și premierului Pavel Filip să participe la o comemorare a ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în 1992:

Pavel Filip la ceremonia de comemorare
Pavel Filip la ceremonia de comemorare

„Soluțiile pentru aceste probleme, iarăși, nu trebuie să le căutăm în afara țării. Problemele sunt create aici în interiorul țării, iar soluțiile trebuie să le identificăm noi.”

Atât a avut de spus premierul în privința căilor de rezolvare a conflictului înghețat deja de 25 de ani. El a preferat însă să anunțe că Guvernul va examina mâine o eventuală majorare a pensiei invalizilor de război, cu precizarea însă că statul va acorda „și pensii, și salarii mult mai bune”, atunci când se va dezvolta economic.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG