Linkuri accesibilitate

Un îndemn mereu actual al primului ambasador al SUA în R.Moldova


Mary Pendleton (stânga), Daniela Morari și James Pettit, la expoziția de fotografii
Mary Pendleton (stânga), Daniela Morari și James Pettit, la expoziția de fotografii

Republica Moldova s-a schimbat în ultimii 25 de ani, dar un lucru a rămas la fel – nevoia combaterii corupției. Este concluzia primei ambasadoare americane în Republica Moldova, Mary Pendleton, care a revenit la Chișinău după 25 de ani, cu ocazia celebrării unui sfert de veac de relații diplomatice. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu ambasadoarea, la o expoziție de fotografii și documente consacrată acestor relații.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

În anul 1992, prima ambasadoare a Republicii Moldova apărea pe coperta unei ediții a revistei ,,Femeia Moldovei”. Mary Pendelton spunea atunci că ,,ajutorul pe care Republica Moldova îl va primi din alte țări va depinde în mare măsură de dorința de a merge înainte cu reformele politice și economice necesare pentru a construi o societate”. La o distanță de un sfert de secol, acest îndemn nu și-a pierdut din actualitate, spune ambasadoarea, deși unele schimbări sunt evidente, la fel ca și problemele care așteaptă încă rezolvare:

Mary Pendleton
Mary Pendleton

„Lucrurile arată diferit, Moldova s-a dezvoltat, dar asta nu înseamnă că nu mai este nimic de făcut, țările noastre sunt într-o continuă mișcare. Nu cred că oamenii s-au schimbat foarte mult, diferit arată satele și localitățile. Acum, Moldova trebuie să facă tot posibilul pentru a lupta cu corupția. La fel, este nevoie de dezvoltarea continuă a sectorului neguvernamental iar cetățenii să fie cât mai implicați în acțiuni umanitare și de voluntariat.”

Mary Pendelton este convinsă că cetățenilor moldoveni le stă în puteri să aducă pe agenda autorităților problemele cu care se confruntă, începând cu propria localitate.

De cealaltă parte, primul ambasador al Moldovei în SUA, Nicolae Țâu, a spus că parteneriatul cu Statele Unite nu înseamnă doar proiecte finanțate în agricultură, administrație publică, infrastructură și mediul guvernamental. Cooperarea dintre cele două state, crede el, a adus Republica Moldova pe calea democratică și a impus un model de dezvoltare, chiar dacă deocamdată nu este preluat în totalitate:

De la stânga la dreapta: Monica Babuc, Mary Pendleton, Daniela Morari, Nicolae Tâu, James Pettit
De la stânga la dreapta: Monica Babuc, Mary Pendleton, Daniela Morari, Nicolae Tâu, James Pettit

„Ar trebui noi să depunem eforturi, noi am fost țară de succes prin 1995, am fost acum țară de succes și astăzi putem considera că avem încă mult de lucrat. Conducerea țării trebuie să depună mai multe eforturi pentru democratizarea țării, pentru a implementa reforme economice, pentru ca țara să se dezvolte pe un făgaș corect.”

Fără a cuantifica rezultatele celor 25 de ani de relații diplomatice, actualul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, a spus că legarea unei prietenii durabile între două state este un proces complex, care le-a reușit celor care au reprezentat interesele ambelor părți:

„Astăzi ne-am adunat ca să aducem un omagiu persoanelor, ale căror efort, credință și dedicație a modelat procesul de 25 de ani al relațiilor diplomatice care s-au transformat, și o spun cu mândrie, într-o prietenie adevărată.”

James Pettit
James Pettit

Pozele și documentele prezentate în expoziție certifică interesul constant al autorităților SUA pentru sprijinirea opțiunii democratice a Republicii Moldova.

Prezentă la deschiderea expoziției, viceministra Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, a accentuat implicarea voluntarilor Corpului Păcii în dezvoltarea satelor moldovenești, promovarea acțiunilor de voluntariat și a unui cetățean activ- care să ceară reforme și în același timp să pună umărul și să profite de oportunitățile ce vin din afară.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG