Linkuri accesibilitate

Chișinăul caută furnizori de electricitate pentru 2018


Centrala de la Cuciurgan
Centrala de la Cuciurgan

Ministerul economiei a extins perioada de depunere a ofertelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Până la 1 aprilie, când expiră contractul cu centrala de la Cuciurgan, autoritățile moldovene responsabile de reglementare în sectorul energetic ar urma să selecteze compania de la care vor cumpăra curent în următorul an. Ministerul Economiei anunță că în contextul situației regionale din sectorul energetic și a crizei din Ucraina, perioada de recepționare a ofertelor pentru livrarea de energie electrică fost extinsă. Amănunte are Tamara Grejdeanu:

Selectarea potențialilor furnizori de energie electrică este monitorizat în acest an de un grup de observatori, condus de un reprezentant al ministerului economiei.

Călin Negură, șeful direcției energetică spune că până a alege o anume ofertă, operatorii de pe piața energiei electrice trebuie să aibă certitudinea că furnizorul va putea să-și respecte obligațiile contractuale.

Având în vedere criza energetică din Ucraina și situația din 2014, când partea ucraineană a sistat livrarea de energie electrică, operatorii din această țară nu mai pot oferi garanții, mai spune Călin Negură.

Iată de ce, grupul de observatori a decis să extindă termenul de primire a dosarelor, ca să nu excludă din competiție ofertele economice ale operatorilor ucraineni:

„Am convenit împreună cu operatorii că ar fi logic să așteptăm să vedem care este evoluția situației din Ucraina. În cazul în care păstrăm termenele limită impuse de operatori acum, atunci, în mod evident ar fi excluși operatorii de pe piața Ucrainei, pentru că ei în situația de urgență nu ar putea asigura acea garanție de furnizare pe toată perioada contractuală.”

Pe lângă grupul de observatori, licitația pentru selectarea furnizorilor de energie electrică mai este supravegheată de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și de experți din cadrul Secretariatului Comunității Energetice.

În luna ianuarie a acestui an, Ministerul Economiei a aprobat Instrucțiunea privind achiziționarea anuală a energiei electrice, care este un ghid pentru organizarea licitațiilor elaborat de Secretariatul Comunității Energetice.

Totuși, remarcă expertul în energetică Ruslan Surugiu, în documentul aprobat de minister, o fost eliminată una din condițiile pentru preselecția companiilor care pot participa la licitație, și anume aceea care obligă operatorul să dovedească faptul că nu are datorii pentru combustibilul folosit la producerea energiei electrice.

Ruslan Surugiu nu exclude că omiterea este deliberata, pentru că în rest, documentul aprobat de minister coincide cu versiunea elaborată de Secretariatul Comunității Energetice. Această situație, spune Ruslan Surugiu este avantajoasă pentru Centrala de la Cuciurgan și compania Energokapital, firmă intermediară cu acționar în zona off-shore prin care Republica Moldova primeşte curent din regiunea transnistreană:

„În asemenea situație eu nu prea văd sens pentru companiile ucrainene să participe, pentru că la preț ele niciodată nu vor putea fi mai avantajoase decât același Energokapital, deoarece Energokapital de fapt nu plătește gazul natural pe care îl ia de la GazProm și ei la Cuciurgan doar îl prelucrează și plătesc doar pentru prelucrarea acestui gaz pe care îl transformă în energie electrică. Din start, el are un avantaj față de oricare alt participant.”

Șefului grupului de observatori, Călin Negură, spune însă că Ministerul Economiei doar monitorizează licitația, operatorii moldovenii fiind cei care vor alege oferta, cea mai avantajoasă:

„Conducătorii companiilor au toată libertatea să selecteze. În final, contractele care sunt semnate și prețurile oferite trebuie să fie prețurile minime, cu respectarea acelor criterii de siguranță și garanția furnizărilor pe toată perioada contractuală a volumelor contractate.”

Ultimul cuvânt totuși, este de partea Agenției pentru Reglementare în Energetică, ea analizează contractul propus spre avizare și verifică dacă în urma procedurii de achiziție a fost selectat operatorul care a propus cel mai mic preț.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG