Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Campania electorală pentru alegerile anticipate


Mai toate partidele cu șanse de a intra în noul Parlament promit măsuri naționaliste pentru combaterea traficului de migranți, modernizarea armatei și poliției

Campania pentru scrutinul ce va avea loc pe data de 26 martie se desfășoară sub semnul naționalismului și promisiunilor sociale.

Mai toate partidele cu șanse de a intra în noul Parlament promit măsuri naționaliste pentru combaterea traficului de migranți, modernizarea armatei și poliției.

Adevărata licitare însă are loc în domeniul social în care Partidul socialist, fost comunist, a fost până nu de mult fără concurență în privința promisiunilor.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

După victoria în alegerile prezidențiale a candidatului său Rumen Radev, partidul a recuperat cele 7-8% din rămânerea în urmă față de principalul oponent partidul centrist GHERB al ex-premierului Boiko Borisov. Acum ambele formațiuni sunt creditate cu între 29 și 31% în sondaje. Programul socialist conține o lista lungă de promisiuni ireale printre care europenizarea salariilor și pensiilor, depășirea crizei demografice, atragerea în țară a celor peste două milioane de imigranți economici, realizarea proiectelor energetice comune cu Rusia – CAE „Belene”, gazoductul „South Stream”, conducta de petrol „Burgas- Alexandroupolis”.

Oponenții din GHERB au răspuns, promițând un salariu minim de 330 și mediu de 750 de euro. Natalitatea va fi stimulată prin majorarea ajutoarelor pentru familiile cu până la trei copii.

Coaliția „Patrioți uniți”, din care fac parte Blocul patriotic și „Ataka”, promite pensii minime de 150 de euro și combaterea criminalității rurale prin angajarea a o mie de polițiști.

Tonul predominant al campaniei nu diferă de cel din alegerile anticipate din luna mai 2013. Principala luptă se duce între PSB și GHERB. Patrioții și partidul turc își contestă rolul de balansoir în viitorul Parlament. A apărut și un concurent nou – partidul „Voință” al omului de afaceri Veselin Mareșki care a devenit popular prin crearea unor rețele de farmacii și benzinării cu produse ieftine. De pe acum „Voința” este privită drept un satelit al lui Boiko Borisov.

În partea stângă a spectrului politic o nouă coaliție între partidul ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov și Mișcarea 21 va putea depăși bariera de 4%.

Poziția Blocului reformator a fost slăbită de desprinderea a trei formațiuni nemulțumite de colaborarea cu centriștii lui Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG