Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Condamnarea definitivă a fostului premier Vlad Filat și trilaterala Dodon-Filip-Candu la care nu s-a decis nimic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Săptămâna care se încheie a fost marcată de condamnarea definitivă a fostului premier Vlad Filat. Pedeapsa presupune nouă ani de pușcărie și confiscarea unor bunuri în valoare de circa 130 de milioane de lei. Apărarea a calificat decizia Curții Supreme de Justiție drept ilegală și spune că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În acest proces au existat multiple lacune procedurale și probleme de transparență, afirmă editorialistul de la portalul Deschide.md Vitalie Vovc. După părerea lui, nu ar fi de mirare dacă Republica Moldova s-ar pomeni cu o condamnare la CEDO și ar fi nevoită să plătească despăgubiri.

„Trebuie să înțelegem că europenii și occidentalii în general sunt foarte procedurali. Pentru ei procedurile și corectitudinea procedurală contează foarte mult. Și atunci când există lacune mari procedurale, ele pot elimina sentința.”

Europa Liberă: Dosarul Filat este un exemplu de justiție echitabilă sau de răfuială politică, în opinia Dvs.?

„Eu cred că sunt ambele. Cred că Vlad Filat, la fel precum și alți mulți să le zicem oligarhi sau funcționari înalți de stat au suficiente păcate și suficiente chestii pentru care pot fi acuzați, probabil chiar și merită să fie acuzați. Acum, forma în care s-a derulat procesul respectiv ne lasă să avem dubii referitor la acel război politic care a existat și care mai există, probabil, între diferite grupări oligarhice.”

Cel mai „gălăgios” eveniment din această săptămână a fost trilaterala Dodon-Filip-Candu, o întâlnire dintre președintele țării cu șefii legislativului și a executivului, la care nu s-a decis nimic, spune corespondentul Deutsche Welle la Chișinău Vitalie Călugăreanu.

„Am avut impresia că pro-rusul Dodon i-a folosit pe cei doi exponenți ai guvernării oligarhice pentru a-i asigura vizibilitate în anunțarea a unei noi șopârle mediatico-electorale, acea despre semnarea unui pretins memorandum cu Uniunea Euro-Asiatică la începutul lunii aprilie. Un document care de fapt juridic nu înseamnă nimic, dar care creionează niște apucături periculoase ale lui Igor Dodon și lansează niște semnale care îi face pe partenerii noștri de dezvoltare să privească tot mai sceptic dorința Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană.”

Miercuri, la Chișinău, a avut loc un forum civic la care reprezentanți ai societății civile și-au propus să aprecieze respectarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Experții însă au acuzat organizatorii că au minimalizat problemele legate de înfăptuirea reformelor.

După părerea coordonatorului de programe la IDIS-Viitorul Veaceslav Berbeca în așa mod s-a încercat manipularea opiniei publice în favoarea guvernării.

„Urma să se demonstreze societății că într-adevăr lucrurile merg bine, să pună un sâmbure de speranță în mentalitatea cetățenilor. În același timp, evident, să arate și Delegației Europene că societatea civilă care nu este parte a guvernării are o poziție pozitivă față de felul cum au demarat, cum sunt implementate reformele, cum este realizat Acordul de Asociere cu UE în Republica Moldova.”

Legislativul și-a reluat vineri activitatea, iar speakerul Andrian Candu a declarat că deputații din coaliția majoritară ar putea să-și reconfirme susținerea deplină față de integrarea europeană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG