Linkuri accesibilitate

Condamnarea definitivă a fostului premier Vlad Filat (deschide.md)


„Cine sunt şi ce averi au cei trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care „au decis soarta lui Filat” (Ziarul de Gardă).

Condamnarea definitivă a fostului premier Vlad Filat la nouă ani de puşcărie este „un rezultat care merită apreciere”, a declarat şeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, într-un interviu pentru deschide.md. Procurorul a mai spus că unele capitole din dosarul Filat se regăsesc în ancheta privind frauda bancară care este în plină desfășurare. Prin urmare, publicarea dosarului ar putea „periclita” ancheta. Viorel Morari nu exclude că Vlad Filat ar putea fi cercetat și pe alte capete de acuzare în dosarul fraudei bancare. „Nu exclud probabilitatea, dar este prematur să vorbim despre ceva mai exact.” Pe final șeful Procuraturii anticorupție minimalizează șansele unui eventual câștig de cauză la CEDO. „Procuratura anticorupție a depus tot efortul pentru a asigura drepturile și libertățile condamnatului Vlad Filat”, a spus procurorul Viorel Morari.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Analistul Vlad Țurcanu vede însă și un subtext politic în condamnarea fostului premier Vlad Filat. „Este rezultatul nu doar al activităților ilegale a ex-premierului, așa cum au decis instanțele, dar și a unor reglări de conturi între PLDM, pe de o parte, și PL și PD, pe de altă parte”, a afirmat Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău.

În Ziarul de Gardă aflaţi detalii despre cine sunt şi ce averi au cei trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care „au decis soarta lui Filat”. Judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș sunt în sistemul judecătoresc de peste un deceniu. Până acum, două hotărâri ale acestui complet de judecatori au fost obiect de examinare la CtEDO, scrie Ziarul de Gardă. Toţi trei magistraţi au case la sol, dar „modeste în comparaţie cu cele ale altor colegi”.

Politologul Dionis Cenușă analizează într-un articol pe sic.md principalele trăsături ale Uniunii Economice Euroasiatice, între care, politică dominată de regimuri autoritare sau democrații fragile, comerț imprevizibil şi nerespectarea drepturilor omului. Dionis Cenușă sugerează că cetățenii moldoveni sunt insuficient informați şi chiar dezinformați despre vectorul euraosiatic. Motiv din care au o atitudine mai favorabil comparativ cu ce față de UE despre care există un enorm volum de informații atât pozitive, cât şi negative. El subliniază că sursele de informare rusești domină spațiul informațional din Republica Moldova ceea ce se reflectă direct în opțiunile geopolitice ale cetățenilor exprimate în sondaje. Politologul recomandă pe final cetățenilor să se informeze mai mult despre vectorul euroasiatic şi susţine că acest model „nu permite și nici nu promite combaterea puterii oligarhizate sau a corupției, ci din contra poate crea condiții favorabile pentru perpetuarea lor”.

Nu ne-a învins Voronin nu ne va învinge nici Dodon”, este titlul editorialului semnat de Dan Nicu în ziarul Timpul. Autorul îndeamnă societatea să se opună federalizării țării așa cum a făcut-o și în 2003 când a reușit să zădărnicească semnarea planului Kozak. Dan Nicu anticipează că în acest an, „partida prorusă va încerca încă o dată să pecetluiască soarta Republicii Moldova”. Autorul crede că „va trebui să organizăm o campanie amplă de nesupunere civică şi nerecunoaştere a federalizării, dar şi de nerecunoaştere a statutului de autorităţi publice pentru trădătorul Dodon şi clica lui”. „Vom lupta”, încheie Dan Nicu.

Una dintre firmele din dosarul licitaţiilor trucate va hrăni pacienţii spitalului de psihiatrie din Bălţi”, titrează portalul moldovacurata.md. Chiar dacă figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, compania continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți, scrie sursa citată. Administraţia spitalului susţine că nu a ştiut că firma a fost implicată în scandalul licitaţiilor. „Chiar nu a fost posibil să ne informeze? Ne interesează sănătatea pacienților noștri …”, a spus jurista Eugenia Albu pentru sursa citată. Solicitaţi de Moldova Curată, responsabili de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare. Autoarea articolului a descoperit că doar una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate figurează în lista neagră a Agenţiei de Achiziţii Publice.

XS
SM
MD
LG