Linkuri accesibilitate

Inovaţii ce complică viaţa migranţilor, nu existenţa marilor escroci care au scos milioane de dolari din bănci.

Interesantă e ţara Republica Moldova. Aici nu te poţi plictisi. Aici eşti mereu frămîntat de griji. Iar grijile îţi sar în cap chiar şi atunci cînd ar trebui parcă să se adune pe umerii altora.

Simplul muritor e ţap ispăşitor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Vasăzică, flăcăii şmecheri, cu pile, scot din trei bănci un miliard de dolari, alţi flăcăi şmecheri şi lacomi se ocupă temeinic cu spălarea de bani, iar o consecinţă a acestor mişmaşuri nu e tragerea la răspundere a tuturor escrocilor, ci înăsprirea atitudinii statului faţă de simplul muritor. În loc să-i ia la scărmănat pe toţi şmecheraşii, să-i oblige pe aceşti şmecheraşi să returneze banii ciordiţi, maşinăria statală, clădită cu tobe şi surle în 1991, se gîndeşte să le complice viaţa cetăţenilor simpli.

Cîteva bănci şi-au modificat deja, la sugestia Băncii Naţionale, regulamentele interne, punîndu-i pe clienţi în faţa faptului împlinit. Unor clienţi li s-au cerut deja documente justificative ce demonstrează provenienţa banilor.

Să admitem că tanti Klava, care munceşte în Italia pe post de femeie de serviciu, le trimite rudelor din Moldova nişte biştari. Dacă tanti Klava trimite o sumă mai mare de 40 de mii de lei, rudele din RM vor trebui să explice provenienţa banilor. Dar ce document doveditor poate exista într-un asemenea caz? O ţidulă semnată de tanti Klava? Sau poate angajatorul doamnei Klava să scrie un text din care să rezulte că el i-a plătit aceşti bani angajatei sale? Habar nu am. Dar e limpede că aceste inovaţii complică viaţa migranţilor, nu existenţa marilor escroci care au scos milioane de dolari din bănci.

La fel e şi cu intenţia de a le cere acte de identitate celor care cumpără valută în sumă de peste cinci mii de lei. Vreun mare escroc rîde poate acum undeva departe, pe o plajă scăldată în lumina orbitoare a soarelui tropical, pe cînd tu, minuscul cetăţean moldovean, pregăteşte-ţi documentele doveditoare şi actele de identitate. Marele control a apărut la orizont!

XS
SM
MD
LG