Linkuri accesibilitate

Moldova începe să suporte primele costuri pentru un președinte pro-rus (I.Chifu / Deschide.md)


Anticoruptie.md: Metalferos, una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului

Anticoruptie.md publică o investigație despre principalul exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova. Potrivit sursei, Metalferos este una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului, implicată în scheme murdare cu diferite companii-fantomă, imună la toate acuzațiile de evaziune fiscală și spălări de bani. Autorii observă că în ultimii opt ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană, potrivit Anticoruptie.md, ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon.

„Vlad Plahotniuc și Igor Dodon pregătesc înghețarea relațiilor cu Uniunea Europeană”, este titlul unui articol semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru DW. Autorul notează că „întâlnirea de marți a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip, i-a oferit președintelui pro-rus audiența dorită pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Dodon a anunțat că va semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatică”. Și chiar dacă aparent acest memorandum, așa cum spune președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu va avea efecte juridice, nu sunt clare deocamdată consecințele. În articol este citat și analistul politic Oazu Nantoi, la părerea căruia „chiar dacă exprimă opinii diametral opuse și, aparent, sunt oponenți politici, Igor Dodon și liderul PD, Vlad Plahotniuc, care controlează momentan puterea, acționează concertat”. Oazu Nantoi mai spune că „Dodon a fost delegat de Plahotniuc atât la Moscova, cât şi la Bruxelles pentru a pregăti îngheţarea relaţiilor cu UE, iar starea de stat captiv este incompatibilă, în genere, cu noţiunea de stat de drept, nemaivorbind de reforme pro-europene sau implementarea Acordului de Asociere”, mai adaugă analistul.

La același subiect, comentatorul Vlad Țurcanu a spus pentru Radio Chișinău, că „Trilaterala Dodon-Filip-Candu a fost una populistă”. La părerea lui, „primul scop al acestei reuniuni este poziționarea clară a celor două grupări politice. Una reprezentată de Igor Dodon – Partidul Socialiștilor apărătorul intereselor sociale și politice ale cetățenilor cu vederi pro-rusești, dar și a celor trădați și săraci. Pe de altă parte, PD, prin cei doi fruntași ai săi, domnii Candu și Filip, încearcă să accentuează că Partidul Democrat este forța pro-europeană numărul 1 din Republica Moldova”.

Analistul Iulian Chifu scrie pentru deschide.md că Moldova începe să suporte primele costuri pentru un președinte pro-rus. Autorul se referă, în primul rând, la blocarea de către președintele Dodon a participării trupelor Armatei la exercițiile de pregătire de luptă din România, ceea ce „afectează fundamental securitatea și apărarea Republicii Moldova”, crede analistul. Iulian Chifu mai observă că NATO, la ultima ministerială, și-a reiterat „pozițiile clare privind retragerea trupelor ruse din Crimeea, din Estul Ucrainei și din regiunile ocupate ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud. Nu și Transnistria.” La părerea lui Iulian Chifu, „dacă șeful statului Republica Moldova își prezintă poziția proprie”, prin care agreează prezența militarilor ruși în stânga Nistrului, și nimeni nu o contestă, NATO o ia de bună și nu-și mai utilizează greutatea politică pentru a sprijini un stat care nu se dorește sprijinit”, mai adaugă Iulian Chifu.

Faptul că Moldova nu are hotar comun cu Rusia este un noroc uriaș”, susține analistul politic Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown din Statele Unite, citat de Agenția de presă IPN. Potrivit lui, „dacă Moscova accelerează procesul de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană și dacă acest proces devine generalizat, atunci ar putea exista, din nou, o comparație cu situația din Abhazia și din Osetia de Sud înaintea invaziei rusești din 2008 – situație care a condus, în cele din urmă, la recunoașterea oficială de către Rusia a Abhaziei și Osetiei de Sud”. Potrivit analistului, acordarea cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană este în curs de mai mulți ani și avansează fără niciun fel de obstacol. Pentru că nu are hotar cu Rusia, Vladimir Socor susține că Republica Moldova nu este amenințată direct în mod militar de către Rusia, dar Kremlinul creează fapte împlinite pe teren. Important este ca Chișinăul să nu facă anumite cedări, concluzionează expertul.

„Evenimentele care se întâmplă în ultima vreme ne lasă senzația că miliardul a trecut pe lângă noi - banii furați nu sunt investiţi în economie, ci sunt utilizaţi pentru capturarea instituţiilor statului”. De această părere este directorul „Transparency International – Moldova”, Lilia Carasciuc. Într-un interviu pentru report.md, Lilia Carasciuc sugerează că societatea este prea dezbinată. „Dezbinarea societății convine celor care vor să ascundă frauda bancară şi alte fărădelegi comise. Prin urmare, ei vor continua să ne dezbine pe diferite criterii: ligvistice, identitare, spirituale, geopolitice. Și vom avea de pierdut toți, pentru că nu am învățat să ne opunem, să fim uniți și să ripostăm”, mai spune Lilia Carasciuc.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG