Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Pacienții care au beneficiat la sfârșitul săptămânii trecute de transplant de rinichi, donați de tânărul din Mingir, raionul Hâncești, se pot considera niște norocoși. Ei au fost incluși în lista de așteptare pentru o asemenea intervenție cu trei zile înainte. Cei doi pacienții beneficiari sunt de la centrul privat BB-dializă și au fost unicii care au grupa a IV-a ca și donatorul. Cel de-al treilea norocos a beneficiat de un transplant hepatic.

Instituțiile medicale operează cu prețuri noi, după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Astfel, toate serviciile medicale care se acordă în țara noastră au devenit de câteva ori mai scumpe, Fie că vorbim de consultația specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii sau radiografii – toate s-au scumpit. Compania Nationala de Asigurari in Medicină nu vine cu argumente pentru aceste majorări, ci îndeamnă toți oamenii să-și cumpere polițe de asigurare. Instituția asigură că pacienții cu poliță nu vor achita niciun bănuț în plus pentru serviciile medicale.

Conform unui raport al Curții de Conturi, Ministerul Sănătății a prezentat rapoarte financiare eronate, fiind gestionate defectuos aproape 300 de mii de lei. Banii erau destinați pentru subprogramul „Politici și managementul sectorului sănătății”, în cadrul aparatului central al Ministerului Sănătății, acordați pentru realizarea Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății” în Moldova și care au fost acordați sub formă de credit. Cele mai multe erori țin de raportarea plăților pentru bunuri și servicii. Așadar, pentru 2015 instituția a făcut procurări în lipsa unor contracte în valoare de 41 mii 500 de lei. În același timp, autorii afirmă că instituția a ales cele mai scumpe oferte în cadrul unor procurări, prețul ales depășind de 1.5 ori cel minim.

Agenția de Achiziții Publice a publicat recent lista companiilor care vor asigura realizarea Programului Național „Securitatea transfuzională și autoasigurare a țării cu produse sanguine”, conform necesităților anului 2017. În total 11 firme au câștigat licitațiile publice. Două companii împart cele mai impunătoare contracte cu statul – una creată în 2015, iar alta vizată în dosarul licitațiilor trucate în domeniul sănătății. Cel mai mare contract a fost câștigat de Pharmony SRL. Valoarea acestuia este de 8 milioane 856, 912 mii de lei. Al doilea contract l-a obținut firma care aparține omului de afaceri, Tudor Ceaicovschi, cercetat în dosarul licitațiilor „aranjate” în sănătate. Valoarea acestuia este de 4 milioane 62,777 mii de lei.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG