Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Dacă acest criteriu de integritate trebuie aplicat organizaţiilor civice, eu sunt pentru”


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: De la o seamă de vreme organizaţiile nonguvernamentale devin obiectul interesului viitorului CNI. De unde şi până unde? De aici rezultă că, apriori, ONG-iştii sunt bănuiţi de tăinuirea veniturilor, de cheltuirea improprie a banilor?

Igor Boţan: „Mai probabil, lucrurile sunt legate de contextul în care se află ţara noastră şi de reacţiile autorităţilor la modul în care se manifestă organizaţiile nonguvernamentale. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare, organizaţiile nonguvernamentale, la fel ca sindicatele, cultele religioase, partidele extraparlamentare, sunt elemente ale societăţii civile şi ele se constituie în baza dreptului cetăţenilor la asociere. Instituţiile statului nu ar trebui să aibă nicio implicare în activitatea acestor organizaţii, dacă ele nu depăşesc în activitatea lor prevederile cadrului legal.”

Europa Liberă: Dar statul vrea să ajute finanţatorii sau cei care dau bani pentru anumite activităţi, cercetări, expertize, ca nu cumva aceşti bani să fie cheltuiţi impropriu.

Igor Boţan: „Eu cred că statul nu ar trebui să intervină aici. Poate interveni doar în privinţa celor 2% care se deduc din impozitele persoanelor fizice şi care pot fi îndreptate spre susţinerea unor organizaţii care trebuie să desfăşoare activităţi în interesul public.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că interesul acesta sau modul în care se exprimă îngrijorarea sau se aruncă într-o discuţie publică această eventuală preocupare a CNI pentru activitatea organizaţiilor nonguvernamentale este simptomatică. De aici şi până la practica rusească de a declara ONG-urile finanţate din exterior agenţi străini nu e aşa de departe.

Igor Boţan: „Nu e aşa de departe. Eu mă tem că există o altă problemă legată de fenomenele la care vă referiţi dumneavoastră. Eu bănuiesc să nu fie cumva o campanie îndreptată împotriva coordonatorului guvernării, a domnului Vlad Plahotniuc, care are trei, să spunem aşa, ipostaze. Este om de afaceri, este politician şi este ONG-ist. Şi organizaţia lui, fundaţia lui aşa şi se numeşte Fundaţia Edelweiss a lui Vlad Plahotniuc. Şi dacă se urmăreşte cumva un scop de a delimita activitatea politică de cea nonguvernamentală, aici cred că primul care cade în vizorul instituţiilor statului ar trebui să fie domnul Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Adică, dumneavoastră credeţi că Vlad Plahotniuc politicianul va adopta un act normativ care să-l constrângă pe ONG-istul Vlad Plahotniuc?

Igor Boţan: „Eu de aceea şi spun că este o acţiune îndreptată împotriva lui. Şi cred că domnia sa, ca ONG-ist, se va opune acestor tendinţe, care mie mi se par bizare. Dar să vedem cum va reacţiona şi domnia sa. Probabil, comunitatea organizaţiilor nonguvernamentale va trebui să facă un apel şi către domnia sa, să-l întrebe dacă nu cumva se împletesc interesele politice cu cele de binefacere, cu cele de afaceri ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră nu vedeţi niciun semnal care să îngrijoreze în aceste discuţii?

Igor Boţan: „Eu văd semnalele care trebuie să îngrijoreze. Dar mie mi se pare că această campanie e dusă împotriva domnului Vlad Plahotniuc. Și domnia sa ar trebui să răspundă răspicat la astfel de campanii.”

Europa Liberă: Ne amintim, pe timpuri, când a fost făcut primul congres al ONG-urilor, guvernarea a încercat să le convoace. Și la acel congres a vorbit vicepremierul de atunci, Valerian Cristea, care în discursul dânsului a spus că ar fi cam multe organizaţii nonguvernamentale, că ar trebui să fie mai puţintele şi mai elegante. În general, tentativele de a pune căpăstru pe sectorul asociativ au cam eşuat. De ce acum mai încearcă o dată marea cu degetul cei care încearcă, dacă încearcă?

Igor Boţan: „În primul rând, trebuie să pornim de la faptul că actualmente avem un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, cel mai important document pe care l-a semnat vreodată Republica Moldova. Și el prevede în mod expres cooperarea guvernării cu societatea civilă, consultarea acesteia, făcând abstracţie de faptul dacă organizaţiile societăţii civile sunt pro-guvern sau îl critică pentru activităţile acestuia. Este un lucru foarte clar stipulat. Şi, din acest punct de vedere, nu trebuie să avem temeri că guvernanţii pot face ceva ce ar îngrijora întreaga societate. Este dreptul constituţional la asociere, inclusiv în organizaţii nonguvernamentale. Deci, din punct de vedere legal şi din punct de vedere al suportului internaţional, nu cred că există probleme. Există nemulţumiri, din câte îmi dau seama, din partea guvernanţilor în privinţa atitudinilor pe care organizaţiile civice le iau faţă de această guvernare. Dar guvernarea nu poate face abstracţie că ea se face vinovată de furtul miliardului, pentru că a creat condiţiile respective; ea se face vinovată de faptul că promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală nu le respectă. Şi acestea sunt lucruri uşor de demonstrat. Dacă cumva guvernarea vrea ca organizaţiile nonguvernamentale să fie cuminţite, atunci sigur că putem recurge şi la experienţa anterioară, la care v-aţi referit dumneavoastră. Noi trebuie să ne amintim că după 1996, când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când sute de organizaţii nonguvernamentale s-au înregimentat public în susţinerea candidatului Snegur şi în susţinerea candidatului Lucinschi, după acea experienţă, în legislaţia privind organizaţiile nonguvernamentale s-a menţionat foarte clar că organizaţiile nonguvernamentale nu trebuie să se implice în bătăliile politice şi să facă partizanat politic. Acest lucru este corect, aşa trebuie să fie. Dar aceasta nu înseamnă că organizaţiile nonguvernamentale nu pot avea opinii şi atitudini faţă de politicile guvernamentale.”

Europa Liberă: Sau să furnizeze lideri, activişti politici pentru partide. Avem mai multe exemple notorii, primul care îmi vine în cap este domnul Godea, care a fost un lider recunoscut al unei asociaţii de ONG-uri şi după aceea a devenit membru de partid, după care a creat propriul partid. Adică, nici aceasta nu poate fi interzis.

Igor Boţan: „Dimpotrivă. Noi ştim definiţia partidelor ca vehicul care aduce oamenii din societatea civilă, adică oamenii care s-au remarcat deja în plan civic, în societatea politică. Aceasta este menirea partidelor politice, să-i coopteze. Este cu totul altceva activitatea propriu-zisă a organizaţiilor care trebuie să reacţioneze la ceea ce se întâmplă în societate. De exemplu, Asociaţia Agricultorilor, ar fi straniu dacă o astfel de asociaţie nu ar reacţiona la faptul că guvernul promite asistenţă pentru agricultori, dar, de fapt, nu dă această asistenţă. Şi atunci ar fi straniu să nu-i vedem pe cei din Asociaţia Agricultorilor criticând guvernarea pentru promisiunile neonorate.”

Europa Liberă: Bine, pentru aceasta există sindicat.

Igor Boţan: „Nu, nu e vorba de sindicate. Societatea civilă normală ar trebui să reacţioneze pe domeniile de competenţă la ceea ce face guvernarea.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, faptul că a ajuns în discuţie acest subiect, că CNI ar trebui să se ocupe de activitatea organizaţiilor nonguvernamentale, cineva va spune că nu iese fum fără foc sau invers. Au dat până acum motive unele ONG-uri să se creadă că bugetele lor nu sunt cheltuite tocmai cum s-ar cuveni?

Igor Boţan: „Cred că nu aceasta este problema legată de bani. Pentru că noi ne amintim că după 7 aprilie 2009 domnul Voronin a dispus ca toate organizaţiile active să fie verificate. Atunci s-a făcut un control al activităţii financiare a organizaţiilor active. Și toată lumea a văzut că organizaţiile respective îşi organizează regulat audituri, invitând cele mai prestigioase companii ca să facă acest lucru pentru că nu poţi să te simţi liber, să vorbeşti, să critici, dacă eşti cu musca pe căciulă.”

Europa Liberă: Adică, ONG-urile au mai multă grijă de reputaţia lor, decât din exterior?

Igor Boţan: „Sigur că majoritatea organizaţiilor active fac acest lucru şi se îngrijesc de propria lor curăţenie, dacă pot spune aşa, fiindcă devin foarte-foarte vulnerabile.”

Europa Liberă: Pentru că onestitatea lor, de fapt, e chezăşia altor granturi.

Igor Boţan: „Sigur că da. Dar cei care invocă probleme de integritate trebuie să definească la început ce înseamnă integritate. Şi dacă acest criteriu de integritate trebuie aplicat organizaţiilor civice, eu sunt pentru, nu am nimic împotrivă. Dar haideţi să-l definim, să vedem care sunt componentele lui şi cum judecăm.”

Europa Liberă: Vă întreb simplist, dar rezonabil: vor insista cumva parlamentarii să preia experienţa ruşilor şi să interzică ONG-iştilor să ia bani din exterior?

Igor Boţan: „Să încerce. Şi domnul Voronin a fost invitat să facă acest lucru. Personal, m-am adresat în perioada când era preşedinte să încerce să interzică aceste mijloace pentru organizaţiile nonguvernamentale din exterior. Şi am amintit, şi actualilor guvernanţi le putem aminti, ei sunt extrem de bucuroşi că anul trecut au primit granturi şi suport financiar extern în sumă de 500 de milioane de dolari. Acestea sunt cadouri, sunt, e adevărat, şi credite, dar finanţatorii, de obicei, atunci, când susţin guvernul, un procent mic, 1%, să spunem aşa, îl oferă organizaţiilor neguvernamentale, ca să aibă şi aceste organizaţii o voce în ceea ce priveşte evoluţia sistemelor politic, social, electoral din Republica Moldova. Eu sunt convins că, dacă guvernanţii vor încerca să facă ceea la ce vă referiţi dumneavoastră, ei vor provoca efectul bumerangului.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG