Linkuri accesibilitate

Bulgaria: semne de corupție la cel de-al doilea guvern Borisov


La o demonstrație de solidaritate la Sofia cu protestatarii anticorupție de la București
La o demonstrație de solidaritate la Sofia cu protestatarii anticorupție de la București

Deficienţe şi întârzieri care ar putea pune în pericol fondurile Uniunii Europene pentru dezvoltare regională şi ajutorul pentru azil şi migraţie.

Primul ministru interimar Ognian Gherdjikov a prezentat rezultatele examinării critice a activităţii fiecărui minister al fostului guvern Borisov.

În urmă verificărilor ordonate de premierul interimar Ognian Gerdjikov, la jumătate din ministere au fost găsite nereguli și întărzieri la achizițiile publice, inclusiv licitații și concursuri aranjate. Sunt indicii pentru existență unor înțelegeri de cartel în domeniul public.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Premierul a definit drept cea mai gravă problema întârzierile la vechiul Program pentru dezvoltare a regiunilor rurale. Riscul de a fi oprită finanțarea europeană în acest domeniu este foarte mare.

În cadrul verificărilor s-au mai descoperit deficienţe şi întârzieri în privinţa achiziţiilor şi în alte sectoare, care ar putea pune în pericol fondurile Uniunii Europene pentru dezvoltare regională şi ajutorul pentru azil şi migraţie.

Cele mai multe nereguli au fost găsite la ministerele apărării, sănătății, economiei - toate conduse de miniștri din Blocul reformator, și în agenția „Infrastructura rutieră” aflata în subordinea Ministerului dezvoltării regionale.

„Mai mult de jumătate dintre contractele de achiziţii din domeniul apărării semnate anul trecut sunt în neregulă. Nouă dintre ele sunt analizate sub suspiciunea de fraudă”, a declarat premierul.

45 din totalul de 82 de contracte au încălcat Legea achiziţiilor publice. Pentru un număr de nouă proceduri, există indicii de fraude şi de alte nereguli grave, astfel că au fost trimise procuraturii militare.

Normală este situația la ministerele finanțelor, transporturilor, mediului, al politicii sociale, turismului, sportului și energeticii unde au fost constatate numai nereguli de ordin tehnic și administrativ.

Premierul Gherdjikov a iniţiat verificările la ministere în urmă cu două săptămâni după instalarea guvernului interimar. Fostul premier Boiko Borisov a demisionat după ce candidatul pe care l-a susţinut partidul său GHERB a pierdut alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

Previous Next

XS
SM
MD
LG