Linkuri accesibilitate

Taxele neconstituționale și manualele școlare


Ce consecințe va avea decizia Curții Constituționale?

Curtea Constituțională a decis că taxele pentru chiria manualelor plătite de elevii din clasele V - IX contravin constituției, care spune că învățământul de stat este gratuit. Instanța care s-a pronunțat în urma unei sesizări a deputaților socialiști Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco împotriva Codului Educației, a lăsat totuşi în vigoare aceste taxe pentru clasele liceale.

Decizia pronunţată astăzi de Curtea Constituţională dă peste cap o schemă aplicată în învăţământul din Republica Moldova încă începând cu anul 1998. Era o perioadă în care statul cu greu acoperea, prin bugetul rezervat învăţământului, cheltuielile salariale din ramură şi pe cele de întreţinere a imobilelor. Parlamentul a legiferat această soluţie salvatoare, urmând de fapt o propunere făcută de Banca Mondială, care oferise şi primul suport pentru pornirea reformelor din învăţământul moldovenesc.

2004 este anul în care fondul în care se vărsau taxele de închiriere a manualelor a fost capabil să suporte primele cheltuieli pentru editarea de manuale noi. Apoi, statul a început, pas cu pas, să reintre în finanţarea acestui domeniu, astfel încât învăţământul primar a revenit la gratuitate deja din 2005. Nu însă şi învăţământul gimnazial, pentru care statul suportă cheltuieli doar pentru asigurarea cu manuale a câteva minorităţi etnice, în cazul cărora e nevoie de tiraje neînsemnate.

Sesizată de doi deputaţi socialişti, Curtea Constituţională a spus însă, astăzi, că toţi elevii de gimnaziu ar trebui să fie asiguraţi cu manuale în mod gratuit, iar Secretarul CC, Rodica Secrieru, ne-a explicat rațiunile care au stat la baza hotărârii magistraţilor:

„Decizia Curţii este aplicabilă imediat. Ceea ce înseamnă că manualele pentru clasele a V-IX , la fel ca şi pentru clasele primare, vor fi puse gratuit la dispoziţia elevilor. Cele pentru a X-XII-ea pot fi şi cu chirie. Pentru că Constituţia stabileşte un minim garantat, iar minimul garantat este învăţământul obligatoriu, asta înseamnă a I-IX. Dacă nu există mijloace, trebuie revăzută Constituţia. În prezent Constituţia prevede gratuitatea, însă nu a întregului învăţământ, ci doar a claselor primare şi gimnaziale. Manualele reprezintă un instrument fundamental al învăţământului. Fără ele nu ai cum să faci învăţământ, din aceste considerente, Curtea a considerat că plata pentru aceste elemente afectează gratuitatea garantată de Constituţie.”

Gheorghe Gârneţ administrează Fondul Special al Manualelor şi estimează că, drept urmare a deciziei Curţii, statul va trebui să-şi asume anual cheltuieli în plus de în jur de 20 de milioane de lei:

„Va trebui ca ministerul finanţelor să caute anual vreo 20 milioane de lei pentru a le aloca Ministerului Educaţiei în scopul asigurării cu manuale a elevilor. Banii care sunt acum în fond o să ajungă pentru a asigura toate problemele ce ţin de asigurarea cu manuale pentru cel mult doi ani. Mai departe îmi vine greu să anticipez ce se va întâmpla.”

Costul unui set de manuale închiriat de la stat se ridica, în cazul învăţământului în limba română, la 40-60 de lei per elev, iar în cazul celui în limba rusă varia între 50 şi70 de lei, în funcţie de vechimea manualului. Elevii de liceu, cei care cel mai probabil vor continua să plătească chiria manualelor, se ridică şi el la 80 de lei în medie, atât cât reprezintă 20 la sută din costul total al setului de manuale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG