Linkuri accesibilitate

Guvernul premierului Pavel Filip refuză să susțină inițiativa președintelui de anulare a „legii miliardului”


Emisia obligaţiunilor de stat către BNM pentru recuperarea celor peste 13 miliarde de lei oferite băncilor devalizate deja s-a produs şi nu mai poate fi anulată.

Guvernul premierului Pavel Filip a confirmat astăzi că nu susține inițiativa președintelui Igor Dodon de anulare a legii prin care banii furați din băncile moldovene au fost transformați în datorie publică. Cum și-a motivat guvernul opoziția?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că iniţiativa şefului statului nu poate fi susţinută pentru că oricum nu ar produce efecte, întrucât emisia obligaţiunilor de stat către Banca Naţională pentru recuperarea celor peste 13 miliarde de lei oferite băncilor devalizate deja s-a produs şi nu mai poate fi anulată. Octavian Armaşu a spus că dacă guvernul nu transforma în 2016 aceşti bani în datorie publică statul putea să ajungă în „default tehnic”, BNM urma să fie decapitalizată, iar refacerea relaţiilor cu FMI risca să eşueze.

Octavian Armașu
Octavian Armașu

Octavian Armaşu: „La înaintarea propunerii legislative nu s-a ţinut cont de faptul că abrogarea unui act normativ are un caracter definit, or abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice deja produse. S-a vorbit mult despre necesitatea executării acestor garanţii. Nu vreau să mă repet. Vreau doar să reamintesc că asta a dus la evitarea unui default tehnic, a stabilizat sectorul bancar şi rezultatele le vedem toţi. Totodată emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării acestor garanţii a reprezentat o acţiune prealabilă în acordul cu FMI.”

Şeful statului Igor Dodon a criticat decizia Guvernului şi a anunţat că nu cedează şi că va insista pe toate căile legale să anuleze decizia guvernamentală numită convențional „legea miliardului”. „Voi insista să se expună şi Parlamentul. Dacă va respinge - vom merge să solicităm suportul și acceptul oamenilor pentru a anula această lege rușinoasă, inclusiv prin referendum”, a notat Igor Dodon într-o reacţie pe reţelele sociale. El a mai spus că va propune soluţii alternative de recuperare a banilor dispăruţi din bănci echipei de evaluare a FMI care se află zilele acestea la Chişinău şi cu care preşedintele are programată o întrevedere săptămâna viitoare.

Într-o reacţie anterioară, FMI a avertizat că ar putea reevalua acordul cu Republica Moldova în cazul în care iniţiativa şefului statului va trece de Parlament.

Spicherul democrat Andrian Candu sugera anterior că această iniţiativă nu va fi susţinută de majoritatea parlamentară.

Opoziţia socialistă anunţa anterior că ar fi deja iniţiat procedura de organizare a referendumului naţional cu privire la această lege prezentată de socialişti că o împovărare nedreaptă a cetăţenilor puşi să ramburseze în locul hoţilor banii dispăruţi din bănci. Numai că, vizând chestiuni ce ţin de impozite şi buget, un astfel de referendum nu ar putea fi declanşat pentru că ar fi interzis de Constituţie.

Prin urmare, toate căile legale prin care şeful statului şi-ar putea îndeplini promisiunea electorală de a anula „legea miliardului” par a fi epuizate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG