Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării din țările NATO vor discuta la Bruxelles despre cheltuielile pentru securitatea comună și lupta cu terorismul


James Mattis
James Mattis

Miniștrii apărării din țările NATO se pregătesc să discute despre cheltuielile pentru securitatea colectivă și lupta cu terorismul, într-o reuniune la Bruxelles la care va participa, pentru prima oară, noul ministru al apărării din Statele Unite, James Mattis.

Marți, înaintea conferinței de două zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător că discuțiile vor reconfirma „importanța pe termen lung a relațiilor transatlantice” și a îndemnat țările membre să convingă SUA că vor crește cheltuielile pentru apărare.

Țările membre încearcă să obțină asigurări din partea SUA privind angajamentul față de alianța celor 28 de state, după ce președintele american Donald Trump a numit NATO o organizație „învechită”, amenințând să retragă sprijinul SUA dacă țările membre nu contribuie suficient la cheltuielile comune de securitate și a lăsat de înțeles că în viitor fiecare poate spera la atâta solidaritate, pentru cât „a plătit”.

Jens Stoltenberg a declarat că SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia și Estonia își respectă angajamentul de a contribui cu cel puțin 2% din PIB, iar Letonia, Lituania și România se apropie de acest obiectiv. Anul trecut, țările NATO au crescut cheltuielile pentru apărare ca reacție la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, dar și la creșterea amenințării teroriste.

XS
SM
MD
LG