Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: România, Letonia și Lituania se apropie de îndeplinirea obiectivului NATO privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că România, Letonia și Lituania se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivului Alianței Nord-Atlantice privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, relatează agenția Reuters.

Aliații europeni și Canada au crescut cheltuielile pentru apărare cu 3,8% anul trecut, respectiv cu circa 10 miliarde de dolari mai mult decât în 2015, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, în timp ce alianța încearcă să pună capăt unei perioade de ani de zile de reduceri.

Președintele american Donald Trump a criticat în repetate rânduri faptul că aliații din NATO nu ar contribui suficient la cheltuielile comune de securitate, lăsând de înțeles că în viitor fiecare poate spera la atâta solidaritate, pentru cât „a plătit”.

Anul trecut, țările NATO au crescut cheltuielile pentru apărare ca reacție la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, dar și la creșterea amenințării teroriste.

XS
SM
MD
LG