Linkuri accesibilitate

Presa ucraineană despre vizita premierului Pavel Filip la Kiev


Ce ecouri a trezit la Kiev vizita premierului Pavel Filip? Natalia Sergheev a scanat portalurile ucrainene de știri și a stat de vorbă cu analistul Vitali Portnicov, care este și corespondentul de la Kiev al Radio Svoboda, serviciului rusesc al postului nostru de radio.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Republica Moldova și Ucraina „au un vis comun” – această declarație a premierul Pavel Filip este citata de portalul ucrainean Ukrinform, care precizează că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat de ambele state, deschide noi posibilități de consolidare a legăturilor politice și economice dintre țări.

Portalul ucrainean Novoie Vremia notează că premierul Filip a sprijinit integritatea teritorială a Ucrainei.

Pagina web ucraineană GORDON scrie că Ucraina și Republica Moldova au o problemă similară: în ambele cazuri, niște forțe externe vor să influențeze procesele politice din țară.

Victoria candidatului pro-rus Igor Dodon la alegerile prezidențiale a îngrijorat Kievul, dar asta nu înseamnă că guvernarea de la Chișinău își va schimba radical politica externă, scrie redacția ucraineană a ziarului Komsomolskaia Pravda. Opiniile liderului țării, inclusiv cele ce țin de Ucraina, nu sunt împărtășite de o mare parte a autorităților moldovene, inclusiv și de guvernul lui Pavel Filip.

După ce a venit în fruntea țării, Igor Dodon nu a reușit să devină președintele tuturor, așa cum a promis în campania electorală, constată cunoscutul jurnalist Vitali Portnikov, comentatorul serviciului rusesc al Europei Libere, căruia i-am solicitat o părere. El consideră că toată lumea își dă seama că președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip reprezintă diferite forțe politice, chiar dacă se văd siliți să reprezinte același stat.

„Interesele naționale ale Moldovei stau în altă parte decât cu Rusia. Țara nu are graniță comună și nici relații stabile politice și economice cu Federația Rusă. Unica legătură sunt gastarbeiterii numeroși, care sunt nevoiți să muncească acolo. Dar asta nu e meritul relațiilor moldo-ruse. Pur și simplu, Moldova nu a înfăptuit reformele necesare ca emigranții să poată reveni acasă, la un loc de muncă bine plătit. Nici domnul Dodon, nici partidul său politic nu sunt capabili să facă aceste reforme, fiindcă programul lor de guvernare e orientat spre conservarea economiei țării”.

Analistul independent de la Kiev amintește că Republica Moldova e un stat parlamentar, în primul rând, și că împuternicirile președintelui sunt limitate.

„Ucraina a trecut și ea prin atacuri asupra propriului teritoriul: anexarea Crimeei de Federația Rusă și războiul nedeclarat în Donbas. De asta Kievul întotdeauna va simpatiza autoritățile moldovene. Guvernanții ucraineni vor susține acele forțe politice și acei cetățeni, care sunt gata să-i ajute să reziste în fața regimului politic rus.”

Dacă după alegerile parlamentare din 2018 cetățenii moldoveni vor alege relațiile mai strânse cu Rusia, dinamica regională se va schimba drastic, spune expertul. Atât Kievul, cât și Bucureștiul, se vor vedea nevoiți să-și unească forțele ca să facă față unei posibile guvernări pro-ruse, iar de la asta ar avea de suferit în primul rând cetățenii moldoveni, a conchis analistul politic de la Kiev Vitali Portnikov.

XS
SM
MD
LG