Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata de astăzi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00
Link direct

„Moldova nu are o instituție care să se ocupe de situațiile excepționale ce amenință sănătatea publică. Toate structurile au fost desființate odată cu reorganizarea Serviciului de Urgență din țară și desființarea Serviciului republican de medicină a calamităților. Experții bat alarma și spun că dacă s-ar întâmpla un dezastru la nivel național, Ministerul Sănătății nu este pregătit să facă față lucrurilor. Nu există rezerve elementare de medicamente, consumabile, tărgi, care ar putea salva oamenii. Autoritățile din sănătate însă nu par deranjate de acest lucru și în planul lor de acțiuni pentru 2017 nu au inclus nicio activitate ce ține de pregătirea pentru eventuale urgențe de sănătate publică. Despre riscurile pentru Moldova în lipsa unei instituții care ar coordona urgențele în sănătate ne-a vorbit Mihai Pâslă, fost director al centrului național de sănătate publică.

Aproape 200 de tipuri de medicamente lipsesc din spitale și din Centrele Medicilor de Familie. Problema s-a creat din cauza lipsei ofertelor. Astfel, pentru unele preparate se vor organiza licitații repetate, iar o parte vor fi procurate direct de către fiecare instituție. E vorba de medicamente pentru tratamentul schizofreniei, tratarea problemelor respiratorii, tratamentul hipertensiunii, etc. Centrul pentru Achiziții Centralizate în Sănătate urmează să desfășoare o licitație reperată, însă până acum nimeni nu a fost interesat de ofertă. În acest an, pentru medicamente compensate au fost alocate din Fondul Asigurărilor obligatorii de asistență medicală aproximativ 500 de milioane de lei.

Ministerul Sănătății ignoră prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Instituția este gata să asigure exclusivitatea datelor pentru producătorii de medicamente originale pe o perioadă de maxim 11 ani și nu 8, așa cum este prevăzut în Acordul de Asociere, semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Includerea unui termen diferit este inexplicabilă, întrucât și termenul convenit în 2013 a fost criticat ca fiind unul prea mare, ceea ce înseamnă o întârziere îndelungată a apariției genericelor pe piața Republicii Moldova.

În proiectul Legii Medicamentului, supus dezbaterilor publice, sunt prevăzute condițiile de autorizare pe piața Republicii Moldova a medicamentelor generice. În ea se spune că „Un medicament generic nu va fi introdus pe piață înainte de expirarea unei perioade de 10 ani de la data autorizației inițiale a medicamentului de referință”.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG