Linkuri accesibilitate

Ucraina şi Republica Moldova au un vis comun, calea europeană de dezvoltare (newsmaker.md)


Dodon a afişat un drapel moldovenesc „cenzurat” în Iran (Ziarul de Gardă).

Înainte de vizita în Ucraina, premierul Pavel Filip a fost intervievat de agenția „Ukrinform”. Portalul newsmaker.md trece în revista cele mai importante declaraţii. Ucraina şi Republica Moldova au un vis comun, crede premierul - calea europeană de dezvoltare. Este la părerea sa singura cale care poate oferi modernizare societății și o viaţă prosperă cetățenilor. Şi în Moldova, și în Ucraina, continuă Pavel Filip, cetățenii și-au făcut alegerea: au cerut guvernului să continue calea integrării europene. Premierul se arată apoi convins că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat de Ucraina și Moldova, deschide perspective largi pentru consolidarea legăturilor dintre cele două țări. Din cauza aspirațiile comune și viziunea comună a viitorului său, Moldova și Ucraina sunt hotărâte să contribuie la dezvoltarea în continuare a relațiilor de cooperare în toate domeniile: politic, economic, comercial, cultural și umanitar, mai spune Pavel Filip în interviul cu presa ucraineană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Aflat într-o vizită în Iran, în calitate de şef al Federaţiei naţionale de Şah, preşedintele Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook câteva poze în care apare pe fundalul unui drapel moldovenesc, în care vulturul nu mai ţine crucea în cioc şi nici sceptrul în gheara stanga. Acestea sunt faptele. Reacţiile care au urmat au fost să-l acuze pe presedinte ca a profanat drapelul de stat. Un titlu de pe deschide.md sună în felul următor: „Dodon recidivează // A apărut alături de un drapel al R. Moldova PROFANAT”. Ziarul de Gardă a scris la rându-i: Dodon a afişat un drapel moldovenesc „cenzurat” în Iran, pe când alte state afişează drapelele aşa cum sunt. Igor Dodon le-a raspuns intr-un comentariu pe pagina sa de socializare: „De drapel în timpul vizitelor nu preşedintele este responsabil, ci ţara primitoare. De obicei de aceste subiecte se ocupa Ambasada, care lipseşte la Teheran. Ne clarificăm”, a scris preşedintele. ProTV Chişinău precizează într-o ştire de pe site-ul său că sceptrul si crucea, care au lipsit de pe drapelul Republicii Moldova la evenimentul de lansare a campionatului din Teheran, au revenit pe stema de stat de pe drapel la întrevederile lui Igor Dodon cu Preşedintele Iranului.

Apologeții Uniunii Euro-asiatice au primit a doua lovitură majoră după ce Kazahstanul a criticat, prin intermediul președintelui său, efectele noii Uniuni care au spoliat economia kazahă: Belarusul lui Lukashenko, cu care Rusia are chiar o uniune statală, a sărit în aer criticând Moscova pentru excepționalism și subminarea economiei sale, scrie Iulian Chifu într-un editorial de pe deschide.md. Relațiile ruso-belaruse au înregistrat, în ultima vreme, o deteriorare accelerată și dramatică, observă autorul. De la gesturi, declarații și acțiuni politice neprietenoase, Moscova și Minskul riscă să devină inamici, mai scrie Chifu. Deocamdată, totul se limitează la declarații tăioase și un soi de război neconvențional pe filiera politică, diplomatică și economică, excluzând componenta militară, mai observă Chifu. El continuă prin citarea unei declaraţii a celui pe care îl numeşte „ultimul dictator” din Europa, Aleksandr Lukașenko, că „Belarusul duce acum un război economic pentru independență” – aluzie, crede Chifu, la fricțiunile cu Federația Rusă pe marginea prețurilor la gaz și embargoul impus asupra produselor venite de pe teritoriul belarus. De altfel, agenția de știri rusă REGNUM a difuzat un articol care susține că „Lukașenko se pregătește să părăsească UEE (uniunea economică eurasiatică) și OTSC (organizația tratatului de securitate colectivă)”. Informația a fost infirmată de președintele belarus, care a declarat că articolul este o invenție a jurnaliștilor. El a mai adăugat că Belarusul nu se pregătește nici să părăsească aceste organizații și nici nu se pregătește să adere la Uniunea Europeană și NATO. Adevărul este că relațiile dintre Minsk și Bruxelles s-au încălzit considerabil, observă totuşi Chifu. „Și când Belarusul pleacă spre UE, Președintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, vrea să-și mute statul în iluzoria și discriminatoarea Uniune euro-Asiatică”, îşi încheie articolul Iulian Chifu.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG