Linkuri accesibilitate

România. Protestele anticorupție, puterea și reclamele TV


Ce „primejdii” amenință România după Dragnea...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Ce „primejdii” amenință România după Dragnea, .. și ce gîndesc protestarii din Piața Victoriei despre manipulările propagandistice ale PSD-ului. Un reportaj de Sabina Fati și Adrian Ianovici.

Cu cât lucrurile se mișcă mai lent, cu atât strada se radicalizează și are pretenții mai mari.

Fiindcă protestatarii din fața guvernului și ceilalți manifestanți din toată țara au continuat să iasă în stradă în fiecare seară și fiindcă se anunță din nou pentru sfârșitul săptămânii un protest record, Liviu Dragnea liderul PSD le-a cerut parlamentarilor să adopte în cel mai scurt timp Ordonanța numărul 14/2017.

Este vorba despre ordonanța care abrogă modificările codurilor penale, cea care i-a scos pe oameni în stradă, pentru că abuzul în serviciu aproape că fusese dezincriminat.

A urmat un al doilea pas înapoi, odată cu demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, țapul ispășitor al acestei manevre prin care executivul urma să-i scoată nevinovați pe toți cei care sunt cercetați sau se află în fața instanțelor pentru abuz în serviciu.

Între ei chiar Liviu Dragnea, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților. Mai mult de 2000 de dosare ar fi urmat să fie închise cu un total de peste un miliard de euro prejudicii.

Liderii PSD au înțeles că protestele nu se vor opri până când oamenii nu vor fi siguri că abrogarea ordonanței de modificare a codurilor penale devine ireversibilă.

Mulți protestatari așteaptă votul din parlament. Alții nu se mulțumesc doar cu atât și cer demisia premierului Sorin Grindeanu. Cu cât lucrurile se mișcă mai lent, cu atât strada se radicalizează și are pretenții mai mari.

Dincolo de pașii înapoi făcuți cu greu de PSD, un alt efect al protestelor de stradă împotriva schimbării politicilor anticorupție este și retragerea reclamelor pe care unele multinaționale le difuzau pe Antena 3 și RTv, două canale de știri cu discursuri dure pro-grațiere și de susținere a modificărilor codurilor penale în favoarea corupților.

Peste 70 de brand-uri și-au retras reclamele de la cele două posturi de televiziune. Cea mai afectată este, însă, Antena 3, unde potrivit paginii de media numărul reclamelor a scăzut de la începutul protestelor până acum de la 470 la 160.

Organizațiile neguvernamentale le-au cerut marilor companii internaționale de mai multă vreme să boicoteze Antena 3 din cauza derapajelor sale, dar abia în urmă cu o săptămână au început să plece marii difuzori de publicitate începând cu Pepsi, Coca-cola și Procter&Gamble.

Antena 3 și RTv au fost pedpesite de companiile cu bugete de publicitate fiindcă cele două televiziuni au prezentat protestele ca pe o tentativă de lovitură de stat sau de război intern.

La RTv s-a vorbit chiar despre manifestanți plătiți și de vina multinaționalelor în organizarea protestelor.

În consecință, Antena 3 și-a mai echilibrat emisiunile, dar nu și-a schimbat întru-totul tonul și nici nu a renunțat la partizanatul politic sau la propaganda pentru demolarea politicilor anticorupție.

În vreme ce RTv și-a menținut linia neschimbată, în ciuda reducerii drastice a publicității, de la 510 spoturi înainte de începerea protestelor la 190.

Prin contrast, Realitatea Tv ,care a susținut manifestația antiguvernamentală a înregistrat, o ușoară creștere a reclamelor (de la 500 la 530)

Mișcarea de stradă care militează pentru ireversibilitatea reformelor juridice este mai puternică și mai longevivă decât și-au imaginat liderii arcului de guvernământ, care încă speră că lucrurile vor reveni la normal după ce parlamentul va adopta ordonanța de abrogare.

XS
SM
MD
LG