Linkuri accesibilitate

Incertitudini privind participarea militarilor moldoveni la un exercițiu de menținere a păcii în România


Militari moldoveni în Kosovo
Militari moldoveni în Kosovo

Legea cu privire la apărarea națională spune că participarea la antrenamente în afara graniţelor se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate, adică de președinte.

Președintele Igor Dodon spune că a blocat participarea militarilor moldoveni la un exercițiu de menținere a păcii în România, pentru că România este țară membră a NATO. Oficiali ai Ministerului Apărării au spus, însă, că militarii moldoveni continuă pregătirile pentru exercițiul plănuit să înceapă pe 20 februarie, la care urmează să participe mai multe țări din regiune, nu toate membre ale NATO. Corespondenta noastră s-a interesat cine are dreptul să ia decizia în această chestiune:

Legea cu privire la apărarea națională spune că participarea militarilor moldoveni la antrenamente în afara graniţelor se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate, adică de președinte. Întrebarea este însă dacă această aprobare se consideră a fi primită odată cu avizarea de către şeful statului a planului anual de exerciţii externe, sau dacă ar fi necesar ca el să-şi dea agrementul pentru fiecare în parte.

Anatol Șalaru
Anatol Șalaru

Anatol Şalaru, fostul ministru al apărării, spune că e suficient ca şeful statului să aprobe planul anual. Pe cel pe 2017, mai spune Şalaru, stă semnătura fostului preşedinte, Nicolae Timofti:

„Nicolae Timofti a aprobat participarea noastră la exerciţiile militare pe tot anul 2017. Eu i-am prezentat planurile şi el le-a aprobat. Acum urma ca Ministerul Apărării doar să-l informeze, dacă vroia, pe Igor Dodon că militarii vor pleca pe data cutare încolo,” explică Şalaru.

Fostul ministru, demis de Igor Dodon la sfârşitul anului trecut, după ce rămăsese fără sprijinul politic al formaţiunii care îl desemnase, PL-ul lui Mihai Ghimpu, numeşte o „greşeală”, cel mai probabil „deliberată”, solicitarea ajunsă pe masa preşedintelui Dodon prin care i se cere acordul pentru acest exerciţiu.

Mingea ar fi acum în ograda premierului Pavel Filip, mai spune Anatol Şalaru: „Ministerul Apărării poate ignora şi poate pleca cu acordul prim-ministrului. Pentru că preşedintele nu poate veni în vamă şi bloca fizic această plecare.”

Militar moldovean în Kosovo
Militar moldovean în Kosovo

Deocamdată, Pavel Filip nu a luat vreo atitudine. Un fost subaltern de-al lui Şalaru, vice-ministrul apărării Gheorghe Galbura, cel care pare a fi şi expeditorul solicitării către Igor Dodon, a afirmat, la o zi după anunţul acestuia că a blocat exerciţiul, că militarii continuă să se pregătească de plecare, că exerciţiul a fost aprobat odată cu semnarea planului anual de antrenamente şi a părut să infirme că ar fi expediat o solicitare în acest sens preşedinţiei.

Ala Diaconu
Ala Diaconu

O purtătoare de cuvânt de la Ministerul Apărării, Ala Diaconu, a preciza, la rându-i, că este vorba despre un exerciţiu multinațional, denumit „Platinum Eagle” 2017, şi la care Moldova participă începând cu anul trecut, alături de militari din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ucraina. Scopul ar fi dezvoltarea capabilităților militare naționale de participare la operațiunile de menținere a păcii.

Presa română a scris, pe de altă parte, că Ministerul român al Apărării, nu a fost notificat nici el, oficial, de autorităţile de la Chişinău cu privire la blocarea participării militarilor din Republica Moldova la exerciţiul respectiv.

Atunci când a confirmat respingerea exerciţiului aflându-se chiar la sediul NATO din Bruxelles, preşedintele Igor Dodon a declarat că nu e lămurit pentru ce ar merge militarii moldoveni în România:

„Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist și apoi să vedem cum procedăm”, a spus preşedintele.

Ministerul Apărării nu are un şef după ce Igor Dodon l-a demis pe 27 decembrie pe Anatol Șalaru, la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu. Liberalii au solicitat apoi ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă după ce Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta sub nici o formă această numire, liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că partidul său va face o altă nominalizare.

XS
SM
MD
LG