Linkuri accesibilitate

Moscova reacționează la inițiativa legislativă a senatorilor americani în favoarea menținerii sancțiunilor


Ambasada Rusiei de la Washington
Ambasada Rusiei de la Washington

Noua legislație, care ar face mai complicată eventuala abolire a sancțiunilor, este promovată de senatori democrați și republicani.

Kremlinul a spus că apariția unui proiect de legislație în Statele Unite care ar face mai dificilă abolirea sancțiunilor anti-ruse reprezintă o „politică distructivă”. Reacția survine la o zi după anunțarea proiectului senatorial, pe fondul unor semne de întrebare legate de intențiile administrației Trump față de Rusia.

„Considerăm că politica sancțiunilor este distructivă și aducătoare de pagube pentru ambele părți”, a spus astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând inițiativa senatorilor americani, anunțată cu o zi mai devreme.

Laudele aduse de președintele american Donald Trump omologului său rus Vladimir Putin au dat Moscovei speranțe că sancțiunile americane pentru amestecul Rusiei în Ucraina pot fi abolite. Dar la Kiev, unele capitale europene și în Congresul Statelor Unite o asemenea perspectivă a trezit îngrijorare.

Măsura de siguranță numită „Russia Sanctions Relief Act” ar da Congresului drept de supraveghere și de veto asupra eventualelor decizii ale administrației Trump privind ridicarea sancțiunilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, n-a vrut să comenteze această inițiativă concretă, dar le-a spus jurnaliștilor că, în administrația Trump, există sprijin pentru menținerea sancțiunilor anti-ruse, o dovadă fiind declarațiile recente ale noii ambasadoare americane la ONU, Nikki Haley.

„Cred că ambasadoarea Haley a vorbit foarte hotărât la Națiunile Unite, spunând că până când Rusia părăsește Crimeea, acele sancțiuni sunt în afara discuției. Cât privește alte sancțiuni, n-aș vrea să mă pronunț înainte de adoptarea legislației”.

Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a înghețat averile și a impus interdicție de viză oficialilor ruși considerați vinovați pentru anexarea Crimeii ucrainene de către Moscova în 2014.

Un alt set de sancțiuni au fost impuse Rusiei de Statele Unite și Uniunea Europeană pentru sprijinul pe care l-ar acorda forțelor separatiste din estul Ucrainei care luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene.

Noua legislație care ar face mai complicată eventuala abolire a sancțiunilor este promovată de senatori democrați și republicani, deopotrivă, între care democratul Ben Cardin și republicanul Lindsey Graham. Mai este sprijinită de senatori republicani influenți ca Marco Rubio și John McCain.

Și speaker-ul republican al Camerei Reprezentanților Paul Ryan a părut să sprijine nouă legislație, când le-a declarat, miercuri jurnaliștilor:

„Cred că sancțiunile au fost chiar întârziate. Președintele Obama trebuia să le impună cu un an mai devreme decât a făcut-o”, a spus Ryan.

Președintele Trump a semnalat repetat că dorește mai multă cooperare cu Rusia în domenii cum este lupta împotriva terorismului internațional, mai ales în Siria. Paul Ryan s-a declarat însă sceptic că anularea sancțiunilor poate fi de folos.

„Putem oare obține ca Rusia să nu mai fie o țară potrivnică intereselor noastre, ci să li se alinieze? Personal, nu cred acest lucru și nu mă aștept să se întâmple”.

Nu este limpede când va fi examinată noua legislație. Dar inițiativa survine la câteva zile după ce Donald Trump a spus din nou, într-un interviu, că are numai respect față de Vladimir Putin și l-a apărat pe președintele rus de acuzația că ar fi „killer”, spunând că nici Statele Unite nu sunt „așa de inocente” în această privință.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG