Linkuri accesibilitate

„Zei” şi „suboameni” în Moldova


Dacă atitudinea conducătorilor autohtoni ar fi fost alta, corupţia, hoţia şi decăderea morală n-ar fi defilat pe toate cîmpiile ţării.

Faimosul intelectual Tzvetan Todorov, care, din păcate, a murit deunăzi, are o carte despre cucerirea Americii de către spanioli. Referindu-se la cruzimea cuceritorilor spanioli, Todorov spune că aceasta nu a fost generată doar de dorinţa de îmbogăţire şi de pulsiunea de a stăpîni. Mai e şi concepţia lor despre indieni. Conchistadorii credeau că indienii le sînt inferiori, situîndu-se, altfel spus, la jumătatea drumului care-i separă pe oameni de animale. Fără această premisă esențială, distrugerea nu ar fi putut să aibă loc”.

Un soi de mentalitate păguboasă e prezentă şi în măruntaiele maşinăriei statale moldoveneşti, construite cu surle în 1991. Mă refer în primul rînd la aroganţa şi complexul de superioritate ale unor conducători autohtoni şi la felul în care văd ei masele. Fireşte, în Moldova tranziţiei nu vin conchistadorii să-ţi distrugă casa sau să te facă sclav. Sîntem, totuşi, în anul 2017. Dar mi se pare evident dispreţul pentru simplii muritori pe care îl afişează clasa politică moldovenească. Casta superioară a cinovnicilor şi conducătorilor îi priveşte pe oamenii simpli ca pe nişte prostovani-suboameni, ca pe o plebe medievală. Aşa cred, dacă mă gîndesc bine la ce s-a întîmplat aici în ultimii 25 de ani.

Dacă atitudinea conducătorilor autohtoni ar fi fost alta, corupţia, hoţia şi decăderea morală n-ar fi defilat pe toate cîmpiile ţării. Dezastrul social-economic şi pulverizarea valorilor nu-i deranjează prea tare pe cei cocoţaţi pe piscurile puterii. Cine să le ceară socoteală? Nişte naivi copleşiţi de grijile cotidiene? Păi, conducătorii au lumea lor frumoasă, iar sloganurile şi promisiunile din campaniile electorale sînt doar o cacealma. Binele personal e singurul lucru care îi interesează cu adevărat.

Un singur detaliu ar merita aici o analiză mai profundă, după părerea mea. Aceşti cinovnici şi conducători ai tranziţiei moldoveneşti nu s-au născut totuşi cu coroane pe cap. Ei tot din mase vin, iar deseori au avut parte chiar de o copilărie dificilă. Şi cum oare se face că devin indiferenţi, superiori şi ţîfnoşi imediat ce ajung în culoarele puterii? Cum de se metamorfozează într-atît, încît îi privesc cu superioritate pe foştii colegi de palier social care nu au neapărat lecturi mai modeste?

Parafrazîndu-l pe Todorov, o să zic iată ce: fără această atitudine a conducătorilor faţă de mase, declinul social-economic şi decăderea morală nu ar fi putut să aibă loc în Moldova.

XS
SM
MD
LG