Linkuri accesibilitate

Internetul ca teatru de război în Rusia


La celula lui Alexei Kungarov, unul din cei închiși pentru a fi criticat bombardamentele ruse din Siria
La celula lui Alexei Kungarov, unul din cei închiși pentru a fi criticat bombardamentele ruse din Siria

Cel de-al șaselea raport al organizației „Agora” despre libertatea de expresie și Internet.

Spațiul web din Federația Rusă a devenit „un câmp de război cibernetic de scară largă”, iar utilizatorii au ajuns sub „lege marțială”, aceasta e concluzia autorilor unui raport despre mediul online rusesc în 2016. Grupul internațional pentru apărare a drepturilor omului „Agora”, care a realizat al șaselea raport pe acest subiect, a invocat violența împotriva blogerilor ruși, detenții ale utilizatorilor unor rețele de socializare și inițiative legislative de a reglementa Internetul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00
Link direct

Libertatea exprimării în Federația Rusă a ajuns într-un declin comparabil cu cel din perioada sovietică, afirmă apărătorii drepturilor omului de la organizația „Agora”. După părerea lor, în ultimii cinci ani, autoritățile ruse au tratat Internetul drept „teatru de război”, cetățenii fiind nevoiți să facă față unei guvernări ce „nu rabdă opinii care contravin celei oficiale”. Bunăoară, în 2016, s-au dublat cazurile de intimidare și amenințare cu violență pe Internet, ajungând la cel puțin 50 de astfel de evenimente.

Conținuturile manipulatorii nu sunt nocive doar pentru cetățenii Federației Ruse, dar și pentru moldoveni, de exemplu, mulți dintre care preferă să se informeze din mass-media rusă și fără să știe consumă știri care distorsionează faptele, spune directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău, Nadine Gogu. Iată cum explică ea de ce autoritățile ruse țintesc anume spațiul virtual:

Nadine Gogu
Nadine Gogu

„În ultimii ani constatăm o creștere evidentă a presei online, se extinde, tot mai multă lume accesează știrile online și ei înțeleg că trebuie să aibă control și asupra acestor media. În cazul posturilor de TV este simplu: există administrație, director, manager care pot fi controlați, nu au mari probleme în acest sens. Pe Internet ar putea fi unii care nu sunt loiali regimului. Este important în special pentru consumatorii media din alte țări. Ei asta vor, să-și extindă influența în toate regiunile pe care le consideră de interes pentru ei.”

În ultimii doi ani, cel puțin 47 de cetățeni ruși au fost condamnați la

Cenzura spațiului virtual rămâne instrumentul principal pentru a reduce la tăcere jurnaliști și activiști online ...

închisoare pentru postările lor pe Internet. Autorii raportului spun că cenzura spațiului virtual rămâne instrumentul principal pentru a reduce la tăcere jurnaliști și activiști online.

La începutul anului, în atenția presei a intrat cazul grupului de hackeri etici „Shaltai-Boltai”. Sub protecția anonimatului, activiștii „scurgeau” pe Internet conținutul discuțiilor private ale unor politicieni și demnitari publici corupți. Acum, hackerii sunt învinuiți, printre altele, de trădare de patrie în folosul Statelor Unite și a Ucrainei.

Totuși, libertatea de exprimare pe Internet poate fi folosită și în detrimentul interesului public, spune președinta Consiliului de Presă de la Chișinău, Viorica Zaharia. Ea gestionează platforma locală „STOP FALS!” care are menirea să scoată la iveală informațiile false diseminate în mass-media din Republica Moldova. După părerea expertei, reglementarea spațiului virtual are beneficiile sale, dar trebuie tratată cu precauție.

„Internetul reprezintă o platformă de exprimare liberă, dar și platformă pentru abuzuri. Desigur că închiderea unor portaluri sau orice fel de atac asupra portalurilor este inadmisibilă. În același timp, cred că trebuie și că pot fi găsite forme de reglementare care să limiteze răspândirea a discursului de ură, a apelurilor la violență. Dar în nici un caz să fie reglementat sau atacat conținutul care este de interes public. Nu am auzit de exemplu să fie supuse atacurilor unor hackeri site-ul Russia Today sau altele care fac propagandă pro-Kremlin.”

Iată cum explică cenzura în mediul online rus analistul politic și jurnalistul Anatolie Golea:

„Scopul este de a nu admite tensionarea situației în societate care în opinia autorităților trebuie ținută sub control inclusiv informațional, pentru a nu admite nemulțumiri, pentru a nu admite răspândirea anumitor curente, opinii, și pentru a păstra cursul pe care-l are guvernarea actuală. Este împotriva opoziției din Federația Rusă care nu este întru totul de acord cu opinia Kremlinului, cu punctul de vedere oficial. Aceste persoane sunt limitate și sunt intimidate în diferite moduri. După asasinarea lui Boris Nemțov cunoaștem că au fost întreprinse un șir de măsuri pentru a nu admite o revoltă civică, dacă vreți.”

În clasamentul libertății presei întocmit de organizația „Reporteri fără Frontiere”, poziția Rusiei în anul trecut de fapt s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, experții spun că progresele nu se explică printr-o situație mai bună în țară, ci prin degradarea dreptului la libera exprimare în toată lumea. Luptătorii pentru drepturile omului au calificat acest declin drept „profund și tulburător”.

XS
SM
MD
LG