Linkuri accesibilitate

Analiza analizei. Igor Dodon între manipulare și suicid economic


Președintele moldovean susține că asocierea la UE a dăunat țării sale. Analiștii îl contrazic.

Înainte de plecarea la Bruxelles, președintele Igor Dodon a publicat o analiză în care afirmă din nou că „semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu a îmbunătățit poziția de export a Moldovei”, iar deschiderea piețelor europene „a fost însoțită de o deteriorare catastrofală a condițiilor exporturilor moldovenești pe piața rusă”. Liliana Barbăroșie a consultat părerea unor economiști despre aceste concluzii.

Igor Dodon aduce în analiza publicată pe site-ul preşedinţiei mai multe argumente în favoarea tezei sale că Moldova ar fi avut de pierdut în urma asocierii la UE. De exemplu, invocă selectiv date ale Biroului Naţional de Statistică privind exporturile spre UE din anii în care funcţionează acordul de asociere şi afirmă că acestea ar fi înregistrat nu creşteri, aşa cum se estima iniţial, ci scăderi.

Consecinţele ar fi cu atât mai dramatice, mai afirmă Igor Dodon, cu cât „deschiderea piețelor UE pentru Moldova a fost însoțită de o deteriorare catastrofală a condițiilor exporturilor moldovenești pe piața rusă”. Igor Dodon se referă la consecinţele restricţiilor comerciale aplicate de Rusia Republicii Moldova, dar pare să justifice aceste restricţi prin faptul că Rusiei i-ar fi fost „neglijate interesele” odată cu semnarea Acordului de Asociere.

Despre investiţiile străine directe în economia Moldovei, Igor Dodon spune că în cei 2 ani de când a intrat în vigoare Acordul de asociere cu UE, acestea s-au dovedit a fi cu 17% mai mici decât în doi ani înainte de acord.

Preşedintele moldovean nu se opreşte aici şi enumeră şi o serie de alţi indicatori negativi din rapoartele internaţionale, bunăoară cu privire la percepţia corupţiei, competitivitate sau libertate presei, în sprijinul ideii sale că asocierea la UE ar fi dăunat ţării, nu ar fi fost în beneficiul ei.

Analistul Victor Ciobanu de la Chişinău spune că argumentele cu care operează Igor Dodon în articolul său sînt:

„Un lucru de fond: el distinge anumite perioade, irelevante, de exemplu septembrie-decembrie 2014, şi trage concluzii. Cum poţi să distingi astfel de perioade şi să apelezi la informaţii incomplete pentru a trage concluzii? Apoi, momentul semnării nu înseamnă că imediat trebuiau să crească exporturile. În al doilea rând, nu poţi face o analiză a anului 2015 de exemplu, care a fost o catastrofă pentru economie ca urmare a jafului secolului, făcând abstracţie de fapt de acest element. În momentul în care totul se prăbuşeşeste în jur. Deci, nu e un model corect de analiză dacă o faci fără să iei în considerare toţi factorii relevanţi pentru economie.”

Michael Emerson, analist la Centrul de Studii Politice Europene, şi Dionis Cenuşă de la Expert Grup au analizat şi ei statisticile privind dinamica exporturilor moldoveneşti şi au spus, într-un comentariu publicat înainte de vizita lui Igor Dodon la Bruxelles, că ceea ce vrea să facă el ar fi pentru Republica Moldova un act de „suicid economic” şi că, înainte să întreprindă vreo acţiune, preşedintele moldovean ar fi bine să analizeze cazul Armeniei, care demonstrează cât de jos poate să cadă o economie în urma aderării la Uniunea Euroasiatică.

Despre exporturile moldovene spre UE, cei doi experţi spun că ele ar fi crescut numai în cei aproape trei ani de funcţionare a acordului cu 11 la sută, iar analizate într-o perioadă mai lungă, de zece ani, ar fi vorba despre o creştere de 274% , de la 444 milioane dolari în 2005 la un miliard 218 milioane de dolari în 2015.

Aproape identic au crescut şi exporturile moldovene provenind din regiunea transnistreană, mai afirmă cei doi analişti, ceea ce ar demonstra, spun ei, că chiar şi regiunea separatistă controlată de Rusia a trebuit să se reorienteze în mod radical către piața UE.

Cei doi experţi îi sugerează în continuare lui Igor Dodon să analizeze mai atent cazul Armeniei, ţară din Parteneriatul Estic care a refuzat, sub presiunea Rusiei, să semneze Acordul de Asociere la UE şi a aderat la Uniunea Euroasiatică. „Cifrele arată o scădere a exporturilor din Armenia în Rusia de la 352 milioane € în 2013 la 176 milioane € în 2015”, se arată în comentariu.

Poziţia preşedintelui Igor Dodon în raport cu Acordul de Asociere ar fi adus deja daune însemnate economiei, se mai arată în analiza semnată de cei doi experţi, întrucât ar fi speriat investitorii, iar o eventuală abrogare a acestui Acord cu scopul aderării la Uniunea Euroasiatică ar însemna un pas mult mai dramatic decât ne-am putea imagina, comparabil cu un suicid economic, este concluzia analizei publicate cu câteva zile înainte de vizita la Bruxelles a preşedintelui moldovean.

Previous Next

XS
SM
MD
LG