Linkuri accesibilitate

Prin declarațiile anti-europene, Dodon s-a îndepărtat de promisiunea de a devenit „președintele tuturor cetățenilor” (Andrei Popov/Newsmaker)


Problema deficitului judecătorilor în instanțele din Republica Moldova (Victor Micu/Bizlaw.md).

Un raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi publicat de portalul Media Azi (Raportul anual „Indicele situației mass-media (ISMM) din Republica Moldova în 2016”) atestă pentru 2016, cu o valoare de 26.66 de puncte, „o situație generală gravă a mass-media în Republica Moldova”. Cele mai afectate zone, constatate de ISMM, sunt contextul politic, urmat, ca gravitate, de mediul economic și de securitatea spațiului mediatic, ca parte a securității spațiului informațional național. La indicatorul „contextul politic” experții și autorii raportului au calificat situația în mass media ca fiind „extrem de gravă”, iar principalele motive care au determinat situația în cauză sunt implicarea masivă a factorului politic în activitatea presei, ca urmare a evenimentelor politice majore produse în perioada de referință. Metodologia ISMM cuprinde șapte indicatori relevanți pentru realitățile mass-media din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Fostul ambasador al Republica Moldova la Viena, ex-viceministrul de Externe, Andrei Popov, este citat de portalul de expresie rusă Newsmaker într-un articol pe tema vizitei președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Bruxelles, cu declaraţia că Igor Dodon își va tempera retorica la adresa UE și pe subiectul denunțării Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, însă nu-și va retrage declarațiile. Popov observă că, prin declarațiile anti-europene, Dodon s-a îndepărtat de promisiunea de a devenit „președintele tuturor cetățenilor”, dar a câștigat în calitatea sa de lider de-facto al PSRM pe care vrea să-l asigure cu un rezultat maxim în alegerile parlamentare viitoare. Fostul ministru adjunct de Externe a mai declarat că, prin declarațiile sale dure, Dodon joacă în struna puterii de la Chișinău, care încearcă să construiască un sistem politic bipolar: „Guvernul și Parlamentul pro-european se opun președintelui anti-european și pro-rus.”

Într-un interviu pentru portalul Bizlaw, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, vorbește, între altele, despre problema deficitului judecătorilor în instanțele din Republica Moldova. Micu menționează că o problemă foarte mare este lipsa candidaților mai ales pentru posturile de judecători în instanțele din raioane. „[…] Noi rugăm președinții de instanțe să le spună colegilor, care activează în calitate de grefieri, asistenți, persoane care se dedică justiției, să-și înainteze candidaturile pentru a accede în funcția de judecător, deoarece este o problemă în raioane”, a spus președintele CSM. Victor Micu a exemplificat în acest sens: la Taraclia, Leova și Orhei activează câte doi judecători.

Politologul Dionis Cenușa notează într-un comentariu publicat pe site-ul agenției IPN că este crucial ca UE să păstreze atitudinea severă față de guvernarea de la Chișinău pentru mișcarea reformelor înainte. Expertul consideră că acest fapt trebuie întărit prin noua Agendă de Asociere cu UE. Pentru Bruxelles, opinează Dionis Cenușa, trebuie să fie prioritară și combaterea miturilor anti-UE, care influențează destructiv încrederea în scopul pozitiv al UE în raport cu Republica Moldova și cetățenii acesteia. „[…] UE trebuie să fie precaută atât față de pro-europenii de la Chișinău, dar nu într-o mai puțină măsură și față de pro-ruși”, punctează Dionis Cenuşa.

Serghei Tkaci opinează într-un amplu comentariu publicat pe site-ul ziarului de expresie rusă Moldavskie Vedemosti că a devenit clar că o colaborare între PDM și PSRM nu mai poate avea loc din cauza confruntărilor la nivel de politicieni și viziuni diferite față de inițiativa președintelui Igor Dodon de a anula Legea privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență transferate de BNM celor trei bănci devalizate. Autorul face trimitere la declarațiile spicherului și premierului, care au spus că inițiativa lui Dodon nu va fi examinată. Serghei Tkaci opinează că Igor Dodon a făcut și el câțiva pași în direcția „punctului fără de întoarcere”, iar dacă va renunța la promisiunile sale „își va pierde fața și va deveni un fel de Timofti.” Autorul comentariului consideră că, în timpul apropiat, oponenții lui Dodon își vor activa acțiunile și vor declanșa o amplă campanie împotriva acestuia. Serghei Tkaci este de părere că o decizie, la nivel neoficial, privind demiterea lui Dodon ar fi fost luată și că realizarea ei depinde de faptul dacă părțile vor lua, în cele din urmă, o decizie de compromis.

Comentatorul politic Nicolae Negru observă într-un editorial publicat pe site-ul Ziarul Național că Moscova nu a reacționat în niciun fel la „comentariul” Chișinăului în legătură cu decizia autorităților de la Tiraspol de a deschide o „reprezentanță” a Transnistriei la Moscova. Autorul editorialului califică „comentariul” MAEIE ca fiind o reacție întârziată și conciliatoare, în timp ce Moscova tratează Transnistria ca pe o gubernie proprie sau ca pe o „țară”, în funcție de situație. Deschiderea unei „reprezentanțe” transnistrene la Moscova este o consecință a politicii duplicitare a Rusiei, mai ales după numirea lui Dmitri Rogozin în funcția de reprezentant special al președintelui rus în Transnistria, guvernările de la Chișinău acceptându-l tacit pe acesta în acest rol.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG