Linkuri accesibilitate

Donald Trump critică aspru tribunalele federale americane... (VIDEO)


... după ce interdicția temporară de intrare în America a mai multor categorii de străini a fost blocată.

În 27 ianuarie 2017, Donald Trump a semnat un ordin executiv care impunea o interdicție temporară de intrare în țară pentru refugiați și pentru cetățenii din șapte țări cu populație preponderent musulmană.

Duminică, Trump a avertizat că deciziile tribunalelor împotriva interdicției emise de el ar putea pune americanii în pericol.

„Nu-mi vine să cred că un judecător ar pune țara noastră într-un asemenea pericol. Dacă se întâmplă ceva, dați vina pe el și sistemul judiciar”, a scris președintele pe Twitter. El a adăugat: „Am ordonat (Departamentului) Securității Interne să verifice FOARTE MINUȚIOS oamenii care intră în țara noastră. Tribunalele complică misiunea foarte mult!”.

Donald Trump a semnat un ordin executiv asupra imigrației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

În 3 februarie, un judecător federal din Seattle, James Robart, a blocat la scară națională aplicarea interdicției emise de Trump cu o săptămână mai devreme, până la o examinare juridică amănunțită a controversatei directive prezidențiale.

Aceasta interzicea intrarea în Statele Unite pe o perioadă de trei luni tuturor refugiaților, precum și călătorilor care vin din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Directiva a declanșat proteste în Statele Unite și peste hotare și a fost contestată în justiție.

Decizia judecătorului din Seattle de a bloca aplicarea interdicției a fost atacată de Departamentul Justiției. Dar un tribunal de apel din San Francisco a respins, sâmbătă, cererea de a restabili interdicția și a cerut, în schimb, ambelor părți să prezinte curții mai multe argumente.

Președintele Trump l-a atacat personal pe judecătorul Robart, numindu-l pe Twitter „un așa-zis judecător” și calificându-i „opinia” drept „ridicolă”.

Rivalii politici ai președintelui Trump cred că aceasta ar dori să declanșeze o criză constituțională.

Între timp, călătorii din țările vizate de directiva lui Trump au reînceput să sosească pe aeroporturile Statelor Unite, duminică.

Avocații pentru imigranți la aeroportul JFK de la New York spun că deținătorii de viză și green-card din Irak și Iran nu întâmpinau vreo problemă la intrarea în țară.

După cum a spus agenției Associated Press, Camille Mackler, avocată a Coaliției pentru Imigrație de la New York, „totul a revenit la normal”, cel puțin pe moment.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG