Linkuri accesibilitate

Igor Dodon merge la Bruxelles: joc complicat, rezultate incerte (Adevărul.md)


Revista presei matinale.

Singurul comentariu pe care l-am găsit pe tema vizitei președintelui moldovean Igor Dodon în capitala Uniunii Europene este cel de pe site-ul Adevărul.ro semnat de Cristian Unteanu. Igor Dodon merge la Bruxelles: joc complicat, rezultate incerte, declară de la bun început autorul. Nu de covor roşu ar fi trebuit să fie vorba după declaraţiile extrem de dure ale domnului Dodon la adresa UE, crede Unteanu. Cu toate acestea, liderii europeni aştern covorul roşu. Din punctul de vedere al autorului, ar fi o necesitate conbinată cu un calcul politic pe termen lung. Ştiindu-se foarte bine că Igor Dodon este o piesă de joc în formaţia etalată de Vladimir Putin pe tabla de şah geo-strategică, poziţionările Preşedintelui Moldovei pot fi puse, înţeleg cei de la Bruxelles, într-o succesiune de perspective care au ca fundal Kremlinul. Conform regulilor jocului diplomatic la nivel înalt, continuă Unteanu, există posibilitatea ca europenii să vrea să folosească această oportunitate ca element posibil de activat în momentul în care se va discuta despre subiectul esenţial: normalizarea relaţiilor cu Rusia.

George Damian de la Moldnova.md face o comparație între protestele din București și cele mai proaspete din Chișinău şi formulează următoarea concluzie: organizatorii protestelor din Chișinău par să nu își înțeleagă eșecul. Au avut toate ingredientele rețetei, organizare și finanțare, sprijin mediatic și centru de comandă, activiști permanenți și imaginație. De ce le-a scăpat printre degete victoria? Răspunsul este simplu: le-a lipsit ideea care să mobilizeze toate segmentele populației, o idee-principiu care să reflecte dorințele și aspirațiile majorității cetățenilor. Prin transformarea în partid politic protestul de la Chișinău a devenit un actor în jocul politic clasic – exact ceea ce nu și-au dorit cetățenii. Ideea inițială era de reformare a clasei politice pe baza unor principii, nu nașterea unui nou partid. La București protestele au speriat toate partidele și nu există un centru care să capitalizeze politic forța protestelor.

Tot George Damian scrie pe Moldnova.md că ziua Statalității Țării Moldovei ar trebui sărbătorită la 2 martie, în amintirea intrării în ONU din 1992, şi nu pe 2 februarie, cum vrea președintelui Igor Dodon. Incoerență logică și anacronism ar fi ideea preşedintelui, crede Damian. Nimeni nu contestă statalitatea și independența Republicii Moldova, însă ea trebuie aniversată corect, la data de 2 martie, în amintirea recunoașterii internaționale, mai scrie autorul.

„Ziarul National” citează declaraţiile fostului membru al Partidului Democrat (PD) și ambasador în Austria, Andrei Popov, și ale analistul politic, Anatol Golea, făcute la Europa Liberă în cadrul unei emisiuni: „Mizele s-au făcut. Sistemul electoral va fi schimbat în mod fulgerător și vor avea loc alegeri anticipate ANTICIPATE”, sintetizează publicaţia declaraţiile celor doi. Schimbarea sistemului electoral poate fi făcută în primăvara aceasta sau la începutul anului viitor, dar mai exact atunci când actuala guvernare va fi pregătită de alegeri. Finele anului curent - începutul anului 2018 – iată şi cea mai probabilă perioadă pentru alegerile anticipate. Sistemul mixt va crea premise foarte bune pentru consolidarea actualei piramide a puterii, crede Popov. „În urma alegerilor anticipate, guvernarea poate să obțină ceea ce nu-i ajunge acum – legitimitate. Dar imaginați-vă când 50 de deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale. Tu obții 30 de deputați (în circumscripții uninominale n.r.) și încă 10 sau 15 pe listele de partid… Se mai adaugă și 10 din partidele-satelit loiale ţie. Cine poate fi împotrivă?”, explică fostul ambasador Andrei Popov.

Din seria unor speculaţii confirmate în mod aproape oficial face parte un alt text de pe „Ziarul National”care începe cu anunţul: „e OFICIAL // Un lider al PD recunoaște că majoritatea parlamentară se va REFORMATA”. „Am discutat cu unii deputați și ei vor să ADERE în partidul nostru, vor să fie UTILI,” este citat Dumitru Diacov. Este vorba despre cei 14 transfugi comuniști, care la începutul anului trecut au anunțat că părăsesc Partidul Comuniștilor din R. Moldova și au format o majoritate parlamentară alături de Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL). Acum ei intenționează să se înscrie în formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, iar actuala majoritate parlamentară se va lărgi şi va avea 67 de deputați.

Preşedintele Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, este citat de mai multe media cu declaraţia că președintele R. Moldova, Igor Dodon, ar fi vândut funcția de director general al Moldovagaz liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar în schimb va deveni "peste noapte multimilionar". Potrivit lui Mocanu, pe 9 februarie curent actualul ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Vasile Botnari, va fi numit în funcția de director general al Moldovagaz. „Decizia a fost luată în urma întrevederii lui Dodon cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Săptămâna viitoare, la data de 9 februarie, preşedintele Gazprom îl va numi în funcţie de director general al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz pe Vasile Botnari. Dodon se va afla la Bruxelles şi Teheran. El îşi va întâlni fericita veste că a devenit multimilionar şi se înscrie în lista puţinilor milionari din Moldova. Va spune că nu a fost în țară și nu știe despre această numire”, a spus Mocanu.

Cum politicienii umflă ratingul Moodys pentru Republica Moldova, este titlul unui amplu articol de pe Mold-street.md realizat în cadrul unui proiect al Centrului pentru Iniţiative Europane “Europass”. Moody’s Investors Service a reconfirmat ratingului de țară B3 pentru Republicii Moldova, dar cu schimbarea perspectivei de la ”B3 Negativ” la ”B3 Stabil”, iar autoritățile de la Chișinău, cu această ocazie, s-au afișat la televizor cu declarații triumfaliste. Astfel, premierul Pavel Filip a menționat printre altele: „Specialiștii în economie, mai ales, știu cât de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru țara noastră. Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile”. Potrivit autorilor articolului, însă, imaginea create de autorităţi ar fi falsă, pentru că în realitate Republica Moldova nu a evoluat în ratingul Moody’s, calificativul B3 fiind păstrat în continuare, cia schimbat doar perspectiva de rating de la “negative” la pozitiv”. Ratingul Moldovei rămâne limitat în mod semnificativ de un nivel ridicat de sărăcie, o bază economică îngustă, impedimente structurale în calea creșterii economice și a puterii instituționale foarte slabe ale țării. De asemenea, în ratingul B3 este reflectat și riscul politic legat de conflictul transnistrean, se mai arată în articol.

XS
SM
MD
LG