Linkuri accesibilitate

Sofia: solidaritate cu mișcarea anticorupție din România


Succesele justiției române întăresc speranța că și în Balcani poate funcționa statul de drept.

În fața ambasadei României din piața Mihai Eminescu a capitalei bulgare Sofia a avut loc o demonstrație de solidaritate cu protestele antiguvernamentale din România.

Cîteva zeci de persoane, cea mai mare parte tineri, au venit să-și arate sprijinul pentru protestatarii din România, în ciuda faptului că în cursul zilei mediile sofiote au informat despre retragerea Ordonanței care a scos în stradă sute de mii de români.

În Bulgaria, evenimentele din țara vecină ocupă primele pagini ale ziarelor. Principalele canale de radio și televiziune își încep emisiunile informative cu reportaje de la București, se află echipe speciale de reporteri.

Simpatia fața de mișcarea anticorupție din România este foarte mare. Asta se datorează faptului că în Bulgaria, deși există nu mai puțin de patru instituții care își propun combaterea corupției, această activitate nu s-a concretizat cu sentințe în nici un un caz la nivel înalt.

Noul președinte Rumen Radev a promis că va aplica experiența României.

Succesele justiției române întăresc speranța că și în Balcani poate funcționa statul de drept.

„Situația de peste Dunăre amintește de valul de proteste din Bulgaria provocat în 2013 de numirea unui politician acuzat de corupție în fruntea Agenției de securitate națională”, constată în paginile cotidianului „Trud” analistul Blagovest Benișev.

„Numirea a fost anulată însă protestele au continuat aproape un an până la căderea guvernului Plamen Oreșearski. Rămâne de văzut dacă situația se va repeta la București”, mai scrie Benișev.

XS
SM
MD
LG