Linkuri accesibilitate

Cum trebuie să arate abrogarea Ordonanței (VIDEO)


Monica Macovei: e imperios necesar ca noua ordonanță de abrogare trebuie să ajungă rapid în Parlament.

Potrivit eurodeputatei Monica Macovei, protestele străzii n-ar trebui să înceteze înainte de respingerea Ordonanței de urgență de modificare a codurilor penale (OUG13/2017) de către Parlament.

În acest fel oamenii nu vor fi păcăliți explică Macovei, care socotește că noua ordonanță pentru abrogarea celei vechi și pentru modificarea dispozițiilor din codurile penale pe care guvernul le-a modificat ar trebui să aibă două articole: primul în care se abrogă Orodnanța 13/2017 în întregime, și al doilea, în care să se revină articolele din Codul Penal și Codul de Procedură Penală, pe care guvernul Sorin Grindeanu le-a modificat pentru a dezincrimina parțial abuzul în serviciu.

Fosta ministră a Justiției consideră că e imperios necesar ca noua ordonanță de abrogare trebuie să ajungă rapid în Parlament, pentru a fi dezbătută și acceptată, astfel încât să se revină la politica penală pe care o avea România înainte de venirea la putere a PSD.

Monica Macovei susține că noua ordonanță nu trebuie să aibă titluri precum: anulare, revocare, prorogare. „Refuzăm titluri de acest gen. Acceptăm numai abrogarea” subliniază eurodeputata.

Şedinţa de Guvern a început la ora 14 și în afară de abrogarea ordonanței pe agendă se mai află desecretizarea stenogramelor unor ședințe de guvern: cea în care s-a adoptat în plină noapte Ordonanța 13, cea care a scos oamenii în stradă și o alta din perioada cabinetului anterior, condus de Dacian Cioloș.

În mai multe orașe din România au continuat protestele.

VIDEO, Brașov, 4 februarie 2017

Mînie și umor în toată țara: Brașov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Peste 200 de persoane s-au strâns duminică, timp de o oră, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, la „Protestul copiilor”, în urma unui apel făcut pe rețelele de socializare, a declarat pentru Agerpres inițiatorul acțiunii, Ciprian Fulea.

Un nou protest, aprobat de primărie și jandarmerie este este anunțat la Sibiu pentru duminică seară.

VIDEO, București, 4 februarie

„Eu nu am încredere în nimic din ce spun oamenii din guvernul ăsta”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Sute de persoane protestează duminică în Piața Victoriei din București, cer demisia guvernului și ca abrogarea sau anularea ordonanței de urgență să fie publicată în Monitorul Oficial, relatează tot Agerpres.

Sâmbătă, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că în ședința convocată pentru duminică guvernul va abroga ordonanța de urgență prin care erau modificate codurile penale, iar abuzul în serviziu era partial dezincriminnat, și că o nouă ordonanță, cu anumite modificări substanțiale, va fi înaintată Parlamentului, ca proiect de lege, a mai spus Grindeanu.

Sâmbătă, la Timișoara, a fost adoptată o proclamație în 8 puncte, o trimitere istorică la Proclamația din 1990 care cerea „lustrația” (îndepărtarea foștilor înalți funcționari ai partidului communist din funcții publice) și care a generat protestele din Piața Universității de la București, încheiate de prima „mineriadă”, aceea din iunie 1990.

Proclamația actuală a fost întocmită de mișcarea civică #rezistam, formată în jurul protestelor, scrie „Adevărul”.

Aproximativ 40.000 de timișoreni au protestat sâmbătă seara în Piata Operei din Timișoara, iar la Cluj peste 45.000 de oameni au mărșăluit pînă tîrziu în noapte pe străzile orașului.

Proteste au avut loc și în orașele mici ale României, și chiar în orașe unde primăriile sînt conduse de PSD.

XS
SM
MD
LG